Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izdaja povjerenja javnosti

Žestoka reakcija iz Američke ambasade: Umjesto suspenzije, Isak ih dočekao s počasnim strojem

ramo-isak-munjic-selmanovic1
foto: fup

Ovi policijski službenici imaju pravo na svoj dan na sudu kako bi se odbranili od bilo kakvih optužbi, ali optužbe protiv njih nisu nešto za slavlje

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasila se danas nakon što je jučer Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova FBiH priredio svečani doček direktoru FUP-a Vahidinu Munjiću i šefu specijalne jedinice Mustafi Selmanoviću, nakon što su njih dvojica izašla iz pritvora gdje su završili u sklopu akcije “Crna kravata 2”.

Stav Američke ambasade u Sarajevu prenosimo u cjelosti.

– Šokantno je da ministar unutrašnjih poslova FBiH, koji je zadužen za očuvanje vladavine prava, slavi povratak na posao visokih dužnosnika Uprave policije FBiH koji su uhapšeni, optuženi i pod istragom za teška krivična djela. 

Ovi policijski službenici imaju pravo na svoj dan na sudu kako bi se odbranili od bilo kakvih optužbi, ali optužbe protiv njih nisu nešto za slavlje. Niko nije iznad zakona.

Izdaja je povjerenja javnosti kad god se službenici za provođenje zakona, tužiteljstvo ili sudstvo optuže za njegovo kršenje. Nije u skladu s opredjeljenjem za vladavinu prava da Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH omogući povratak na posao policijskim službenicima protiv kojih se vodi istraga zbog zlouporabe položaja.

Javni dužnosnici protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja trebaju biti suspendovani do okončanja istrage – poručili su iz Ambasade SAD u BiH.