Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pratimo i procjenjujemo

EUFOR: Imamo mandat da očuvamo teritorijalni integritet, suverenitet i političku nezavisnost BiH

eufor
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

EUFOR, Operacija Althea, je spreman i posvećen ispuniti svoj mandat na nepristrasan način

Proteklih dana neke neodgovorno i neodmjerene izjave pojedinih bh. političara izazvale su zabrinutost među građanima. Nijema mali broj onih koji je u njima vidio prijetnju novim ratom u BiH. Danas su se oglasili iz EUFOR-a, koji ima ovlasti od Vijeća sigurnosti UN-a kada su vojni aspekti Dejtonskog sporazuma u pitanju.

Prenosimo njihovu poruku javnosti:

“Povodom nedavnih medijskih izjava, EUFOR, Operacija Althea, naglašava da je tumačenje vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma odgovornost misije, koja ima izvršni mandat Vijeća sigurnosti UN-а.

EUFOR kontinuirano prati i procjenjuje sigurnosnu situaciju. Mandat EUFOR-a, koji daje Vijeće sigurnosti UN-a, uključuje osiguravanje očuvanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine i da domaći akteri postupaju u skladu s ovim temeljnim principima, propisanim i Dejtonskim mirovnim sporazumom i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

EUFOR, Operacija Althea, je spreman i posvećen ispuniti svoj mandat na nepristrasan način. EUFOR kao dio integriranog pristupa EU ima za cilj stabilnu, održivu, mirnu i multietničku Bosnu i Hercegovinu, koja je nepovratno na putu ka članstvu u EU”, poručili su.