ako prođe nacrt

Koliko su naumili povećati plaće ministrima, članovima Predsjedništva BiH, zastupnicima…

27 sjednica VMB

Osnovica povećana sa 475 na 498 KM u okviru nacrta budžeta koji ide Predsjedništvu, pa onda Parlamentu BiH

Vijeće ministara BiH danas je u okviru usvojenog nacrt budžeta predvidjelo i povećanje osnovice za obračun plaća svih zaposlenih u institucijama BiH za 2021. godinu i time je, linearno povećalo plaće ne samo za više hiljada državnih službenika i namještenika, što je možda i bilo opravdano, već i za same ministre, direktore i zastupnike koji ionako za bh. prilike imaju astronomska primanja.

Piše: A. DUČIĆ

Dakle, osnovica za sve zaposlene u institucijama je usvajanjem ovog prijedloga odluke u okviru nacrta budžeta koji ide Predsjedništvu a potom Parlamentu BiH na usvajanje povećana sa 475,69 KM na 498 KM.

Tako je neto plata, dakle osnovno primanje bez ikakvih dodataka, naprimjer, člana Predsjedništva BiH koji ima koeficijent 10, povećana sa 4.750 na 4.980 KM. Neto plata predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (koeficijent 9) povećava se ovom odlukom sa 4.275 KM na 4.448 KM, a državnog ministra (koeficijent 8,5) sa 4.037 KM na 4,233 KM.

I zastupnicima će, koji mjesečno uz sve naknade i druge prinadležnosti primaju i do 7.000 KM, tako linerano plaće porasti, jednako kao i direktorima institucija.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je kazao da su glasali za to da osnovica bude vraćena na 498 KM, kako je i bilo u 2012. godini.

On ovu odluku nije htio nazvati povećanjem osnovice, nego vraćanjem. Inače, za ovo će biti izdvojeno 22 miliona KM iz budžeta.

Treba naglasiti da Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH već duže traži povećanje osnovice za obračun plaća koja je 2012. godine smanjena na 475 KM kako bi se poboljšao status zaposlenih u institucijama biH.

Njihov prijedlog je čak bio da se osnovica poveća na 535 KM, a toliko je iznosila prije 2008. godine.