Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obavljen žrijeb

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski novi je patrijarh Srpske pravoslane crkve

Pravo glasa na Izbornom saboru imaju 43 arhijereja, od kojih 34 ispunjavaju uslov i da budu birani. Novi patrijarh bi mogao biti formalno ustoličen već sutra

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je partijarh Srpske pravoslavne crkve. On je 46. po redu poglavar SPC-a.

Blic javlja da su u apostolskom žrijebu osim Porfirija bili i Irenej Bački i banjalučki Jefrem, no zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije Perić je postao novi poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Sabor SPC-a, na kojem se bira novi patrijarh održan je u Beogradu, u kripti katedralnog Hrama Svetog Save na Vračaru.

Pravo glasa na Izbornom saboru imaju 43 arhijereja, od kojih 34 ispunjavaju uslov i da budu birani. Novi patrijarh bi mogao biti formalno ustoličen već sutra.

Porfirije Perić izabran za 46. patrijarha SPC-a

Porfirije je i prije Sabora važio za ozbiljnog kandidata zbog svoje jake pozicije unutar Srpske pravoslavne crkve, ali i zbog neskrivene bliskosti sa aktuelnom vlašću i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, piše Nova.rs.

Porfirije spada u red mlađih episkopa u SPC, rođen je 22. jula 1961. godine, a nakon osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, diplomirao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu 1986. godine.

Godinu dana ranije, svjetovno ime Prvoslav mijenja monaškim Porfirije. Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha Irineja Bulovića, u manastiru Visoki Dečani. Nakon okončanih studija, u manastiru Svete Trojice Mušutištu, u čin jerođakona ga je rukopoložio tadašnji episkop raško-prizrenski, a kasnije patrijarh, Pavle.

Na poslediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. godine, kada po blagoslovu Episkopa bačkog dr Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Кovilju, gdje je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih Crkava i vjerskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a za svog predsjednika Savjet ga je izabrao 2008. godine. U periodu između 2010. i 2011 godine, Porfirije je bio je episkop vojni, a nakon toga i koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasjedanju 24. maja 2014. izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.

Kako izgleda procedura izbora?

I 46. patrijarh biran je apostolskim žrijebom, a ta procedura predviđa da se imena trojice kandidata koji dobiju najviše glasova, odnosno natpolovičnu većinu, stavljaju u zasebne koverte, a one u Evanđelje.

Završna procedura predviđa da odabrani monah izvlači jednu kovertu iz Evanđelja, a kandidat čije je ime u toj kuverti je 46. poglavar SPC-a i preuzima upravu SPC-om. Inače, javno prenošenje izbora novog patrijarha je zabranjeno.

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC), patrijarh srpski Irinej, preminuo je 20. novembra 2020., na covid odjelu Vojnomedicinskog centra Karaburma, gdje je 4. novembra primljen nakon što je pozitivno testiran na koronavirus.