Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napad na Mirzu Derviševića

Koliko su “neposlušni” novinari zaštićeni u Bosni i Hercegovini?

mirza dervisevic
Foto: BHRT
Mirza Dervišević

Prema analizama, politički pritisci i napadi na novinare i novinarke povećani su za 40 posto u prošloj godini u odnosu na 2021.

Nakon što je tokom vikenda u Brčkom napadnut novinar Mirza Dervišević, vlasti u distriktu poručuju – imamo nultu toleranciju na nasilje. Iz policije kažu kako je istraga u toku, a napadnuti Dervišević smatra kako je napad politički instruiran. Iz OHR-a upozoravaju kako su napadi na novinare i medijske slobode neprihvatljivi u demokratskom društvu. Pozvali su nadležne da žurno istraže napad, pronađu i kazne počinitelje.

Umjesto odmora u svom gradu Mirza Dervišević zadobio je tjelesne povrede. U Brčko je došao na odmor iz Dohe, a u subotu uveče napadnut je ispred stana svoje majke, s leđa i zadobio devet šavova i brojne ogrebotine.

“Ovdje na lice mjesta je policija došla, uzela kratku izjavu, nakon toga stiglo je vozilo hitne pomoći, ja sam prevezen na hitnu pomoć gdje su mi sanirane rane. Meni još uvijek nije ponuđena zvanično policijska zaštita, u svakoj normalnoj državi automatizmom bi se to dogodilo”, kaže za BHRT novinar Mirza Dervišević.

Dervišević pisao o korupciji

Ogorčeni Dervišević smatra da je napad politički instruisan zbog njegovog istraživanja i pisanja o aferama i korupciji u Brčko distriktu.

“Ja ne mogu reći jeste sto posto to, ja samo kažem svoju pretpostavku. Ja sam dao juče jednu opširnu izjavu koju smatram in a osnovu svojih tekstova i praćenja, ja sam bio oprezan nisam bio neoprezan, rekao sam imena za koja sumnjam da su nalogodavci i sto posto sam siguran u to”, kaže Dervišević.

Iz Policije Brčko distrikta potvrdili su da je slučaj prijavljen i da je istraga u toku.

“Policija Brčko distrkta preduzima hitne istražne radnje na utvrđivanju svih činjenica i identifikovanja NN lica koja su počinila ovo krivično djelo. O rezultatima istražnih radnji javnost će biti blagovremeno informisana.”

Nišić: Nemamo dokaze da je bilo politički instruisano

Prvi čovjek Distrikta, Zijad Nišić, osudio je napad i rekao da su u Distriktu u više navrata pokušali da zaštite novinare.

“Nemamo dokaze da je to bilo politički instruisano. Mi smo u Skupštini Brčko distrikta u par navrata pokušali da instaliramo profesiju novinara, zdravstvenog radnika, da budu kao službena lica, ali ta inicijativa nije prošla”, kaže Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Napad su osudili i Brčaci, koji su zabrinuti i za sopstvenu bezbjednost.

Prema analizama, politički pritisci i napadi na novinare i novinarke povećani su za 40 posto u prošloj godini u odnosu na 2021. 2023. godina prati taj trend.

“I redakcije i novinari i novinarke sve su ugroženiji – i sa stanovišta sigurnosnog i ekonomskog i pravnog. Ako je i dio onoga što je kolega naveo u svojoj izjavi na koga sumnja, to samo potvrđuje ranija saznanja da su najčešći počinioci, kada su u pitanju prava novinara, najčešći prekršioci ili njihovi generatori, zapravo, političari”.

Todorović: Nemoguće ih je zaštititi

U Helsinškom odboru za ljudska prava nisu optimisti i ističu da ne postoji ni volja, ni mogućnost da se novinari zaštite.

“Mi ne možemo očekivati niti mediji da slobodno pišu, niti nevladine organizacije da slobodno govore. U ovom trenutku, sa ovakvim kriminalizovanim vlastima, nemoguće ih je zaštititi. One novinare koji ne žele da budu poslušni i žele da pišu, istražuju, nemoguće je zaštititi”, kaže Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Linija za pomoć novinarima zabilježila je u prošloj godini ukupno 79 slučajeva napada na novinare u Bosni i Hercegovini, a među njima je jedan fizički napad i sedam prijetnji smrću.