Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolinda Grabar-Kitarović dobitnica nagrade Isa-beg Ishaković

kolinda_grabar_kitarovic

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dobitnica je nagrade koja nosi ime utemeljitelja bosanskohercegovačke prijestolnice Sarajeva, Isa-bega Ishakovića za 2015. godinu, a dodjeljuje je nevladino udruženje Klepsidra čije je sjedište u glavnom gradu BiH.

Ovu vijest potvrdio je u ponedjeljak agenciji Hina monsinjor Franjo Topić, član žirija koji je je donio ovu odluku.

„To je prije svega priznanje za djelovanje predsjednice Grabar-Kitarović i njezina nastojanja za gradnju dobrih odnosa s Bosnom i Hercegovinom“, kazao je Topić.

Dodao je kako su u konkurenciji za dobitnike ovog priznanje bili i jordanska kraljica Noor te bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Topić je istakao kako su članovi odbora za dodjelu nagrade, koji broji 24 člana, saglasni da je od iznimne važnosti za Bosnu i Hercegovinu graditi što bliže i bolje veze upravo s Hrvatskom kao prvim susjedom s kojim već postoje brojne i razgranate veze.

Udruženje Klepsidra, koje je osnovano 2005. godine s ciljem promicanja multikulturnog i multietničkog nasljeđa, prošle je godine ovu nagradu dodijelilo slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru, a ranije su je dobili sadašnji predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan te predsjednik Austrije Heinz Fischer.

Nagrada „Isa-beg Ishaković“ ime je dobila po osmanskom upravitelju Bosne iz 15. stoljeća koji se smatra jednim od utemeljitelja Sarajeva kao urbanog centra u tom razdoblju.

Monsinjor Topić kazao je kako se očekuje da nagrada hrvatskoj predsjednici bude uručena u septembru, kada je planiran njen dolazak u Sarajevo.