Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila reisu Huseinu Kavazoviću

kolinda grabar kitarovic

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je pismo reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću kao odgovor na njegova dva ranije upućena pisma u kojima se od nje traži da pojasni javno izrečene tvrdnje o hiljadama dobrovoljaca koji se sa sirijskog ratišta vraćaju u BiH i o radikalizaciji islama u Bosni.

U pismu se predsjednica zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima.

Reisu-l-ulema je u izjavi za MINA-u izrazio svoju zahvalnost hrvatskoj predsjednici na odgovoru ističući da se sa njom slaže da je “iskrena komunikacija najbolji put da se otklone bilo koje i bilo kakve dvojbe koje bi mogle naštetiti odnosima država i naroda kojima pripadamo”.

Podsjećamo, u posljednjem pismu Kavazović je od predsjednice Hrvatske i drugih organa i zvaničnika te zemlje tražio da “prestanu sa zlonamjernom kampanjom koja za cilj ima diskreditovanje Bošnjaka i sijanje straha od njihovog prisustva u Evropi”.

Također, reisu-l-ulema IZ-a u BiH zatražio je od predsjednice Hrvatske da, radi očuvanja dobrosusjedskih odnosa, pojasni dokaze na osnovu kojih iznosi svoje tvrdnje o tome da su muslimani u BiH i okruženju opasnost po Hrvatsku i Evropu.