Kolinda Grabar-Kitarović: Podržat ćemo BiH na putu prijema u EU i NATO

BiH

kolinda kitarovic covic (1)

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH naglasila je da je članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO garant mira u regionu. Stoga će Hrvatska, koliko god je to u njenoj mogućnosti, pomoći prijateljskoj susjednoj BiH na njenom putu eurointegracija, javlja Anadolu Agency (AA).

Grabar-Kitarović dodala je i da su tokom posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i članova Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića vođeni veoma konstruktivni razgovori u ozračju prijateljstva i saradnje.

“Uz pitanja euroatlanskih integracija mogli smo raspraviti i mnoga bilateralna pitanja u odnosima BiH i Hrvatske. Prije svega, željela bih izraziti jasnu i čvrstu potporu Hrvatske na putu BiH u članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. U meni osobno i svim našim diplomatima imate velke zagovornike, jer držimo da je članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO-u jedan od preduvjeta za trajni mir i stabilnost cijelog prostora jugoistoka Evrope.

kolinda kitarovic covic (2)

Naravno, Hrvatska je zainteresovana i za sudbinu hrvatskog naroda, kao jednog od tri konstitutivna u BiH”, rekla je Grabar-Kitarović i nastavila:

“Vjerujemo da ćemo uz suradnju BiH, koja mora registrovati vojnu imovinu postići značajan korak kako bismo u Varšavi mogli razgovarati o aktiviranju akcijskog plana za BiH. Nadam se da će uskoro doći i do ispunjavanja uvjeta za potpisivanje međudržavnog sporazuma o europskom partnerstvu koji su dogovorili naši ministri vanjskih poslova. On će stvoriti pretpostavke za svaku saradnju u području euroatlanskih integracija. Bilateralni odnosi između Hrvatske i BiH su veoma dobri, iako imamo nekoliko otvorenih pitanja. Međutim, raduje to što postoji dobra volja za njihovo rješavanje i nadam se da će se u budućoj saradnji Vlade Hrvatske i Vijeća ministara početi rješavati sva ta pitanja, kao i poboljšati gospodarska i svaka druga saradnja. Osobno podržavam i razvoj prometne i energetske infrastrukture. Nadam se da ćemo zajedničkim naporima uspjeti osigurati europska i druga sredstva kako Jadransko-jonske magistrale, tako i koridora 5C.”

Čović je naglasio da mu je zadovoljstvo što je Predsjedništvo BiH imalo priliku sa predsjednicom Grabar-Kitarović razgovarati o mnogim temama i otvorenim pitanjima. Dodao je da ga posebno raduje što je atmosfera u odnosima BiH i Hrvatske, bez obzira na neka otvorena pitanja, više nego prijateljska.

“Veliko hvala na nesebičnoj podršci i resursima koje ste nam dali na raspolaganje na našem putu ka Europskoj uniji. Naš plan je da do kraja 2017. imamo kandidatski status u EU. Naša pozicija u jugoistočnoj Evropi je danas preznačajna za stabilnost i nadamo se vašoj podršci u nastojanju da se približimo NATO savezu. Mnogo je toga što u našoj suradnji možemo unaprijediti i to smo danas naglasili ovdje. Mislim da nema vrijednijih trgovinskih partnera od naših društava. Mnogo je projekata na kojima zajednički mogu raditi naše tvrtke”, kazao je Čović.

Predsjedavajući Čović je istakao i to da BiH mora što prije riješiti neka svoja goruća unutrašnja pitanja. Prije svega novi izborni zakon kojim bi se osigurala jednakost sva tri naroda i spriječila mogućnost da predstavnike jednog naroda u zakonodavnoj vlasti biraju drugi. U tom pravcu Čović je izrazio očekivanje da će Hrvatska, kao potpisnik Dejtonskog sporazuma biti partner i dati podršku BiH.

Pomenuto je i rješenje poput trećeg entiteta, kao jedan od zahtjeva Hrvatske u zamjenu za podršku na putu evropskih integracija BiH, što je Grabar-Kitarović kategorički odbila.

“Za Republiku Hrvatsku je Bosna i Hercegovina susjedna prijateljska država s kojom ćemo dalje izglađivati odnose. Podržaćemo BiH na putu ka članstvu u EU i NATO. Isto tako ćemo podržavati napore unutar BiH da sva tri konstitutivna naroda to zaista i budu na teritoriji cijele BiH bez ikakvih pretenzija da se miješamo u njena unutarnja pitanja”, jasna je bila Grabar-Kitarović.

kolinda kitarovic covic (3)

Drugog dana službene posjete, u srijedu 9. marta, predsjedavajući Čović i članovi Predsjedništva Ivanić i Izetbegović održaće odvojene sastanke sa Tihomirom Oreškovićem, premijerom hrvatske Vlade i sa Željkom Reinerom, predsjednikom Hrvatskog sabora.

U najavi službene posjete Čović je istakao da je potrebno uspostaviti dobru komunikaciju sa novom Vladom Hrvatske. Trebali bi se voditi razgovori o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma BiH s EU, o neriješenom pitanju granica, ali i namjeri Hrvatske da gradi odlagalište nuklearnog otpada na granici sa BiH.

Ivanić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, iskoristiće posjetu Zagrebu i u srijedu se sastati sa Miloradom Pupovcem, saborskim zastupnikom i predsjednikom Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj.