Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredno stanje zbog poplava u 15 srbijanskih opština

Poplave u Srbiji

Uslijed kišnih padavina i izlivanja bujičnih tokova proglašene su vanredne situacije u 15 opština u Srbiji.

Vanredno stanje je proglašenu na teritorijama opština Čačak, Novi Pazar, Kraljeva, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, Kosjerić i na dijelu teritorije opština Prijepolje i Trstenik, a do sada su evakuisane 154 osobe, saopštio je MUP Srbije.

Poplavljeno je oko 710 domaćinstava, od toga najviše u Kraljevu 360, Čačku 150, Novom Pazaru 70, a u čačanskoj opštini kritično je još 500 domaćinstava zbog izlivanja rijeke Čemernice sa lijeve i desne strane.

Vodostaj reke Kolubare je u opadanju, na teritoriji opštine Obrenovac, gdje je u mestu Poljani 30 domaćinstava potopljeno, dok objekti nisu ugroženi. Na teritoriji opštine Bujanovac došlo je do izlivanja Slatinskog potoka, ali nema ugroženih domaćinstava.

Velike kišne padavine na teritoriji opštine Ljig pokrenula su stara klizišta i izazvala pojavu novih, a u gornjem slivu rijeke Ljig, pritoke su pričinile velike štete na lokalnim putevima. Na dionici koridora 11, gdje se uspostavlja novi režim voda, došlo je do izlivanja rijeke Ljig i ugrožavanja priobalja, pa je naseljeno mjesto Ljig bez vode.

Na teritoriji Novog Pazara trenutno nema padavina, a vodotokovi su u opadanju, dok je u predelu Lukavičkog i Svračićkog Potoka i reke Resnik na teritoriji opštine Tutin došlo do plavljenja prizemlja porodičnih domaćinstava. Osnovne i srednje škole na teritoriji opštine Tutin su usled nestanka električne energije prestale sa radom.

Zbog teškog snijega u mnogim naseljima opština Sjenica došlo je do kvarova na visoko naponskoj, dalekovodnoj mreži zbog padanja stubova i kidanja kablova te trenutno električnu energiju nema nekoliko naselja.

Rijeka Raška je probila nasip i poplavila oranice u priobalju i prijeti da poplavi nekoliko domaćinstva, a vodostaj rijeke Zapadne Morave i Ibra je u opadanju.

Zbog poplava i loše situacije iz naselja Grdica, Adrani i Oplanić, kod Kraljeva, evakuisano je 400 osoba, koji su smješteni u Osnovnoj školi u Grdici i kod rođaka, kao i 60 grla krupne stoke i 100 grla sitne stoke.

I u Topoli je proglašena vanrednu situacija, gde je zbog izlivanja rijeke Jasenice, došlo do prekida saobraćaja na dijelu puta.

U toku jučerašnjeg dana, kako je saopštio MUP, evakuisano je 28 lica iz naselja kod Čačka, a oko 400 lica se samo evakuisalo. Ugroženi su bili i manastir Vavedenje i manastir Nikolje gde je voda prodrla u ekonomski dio.

Usled kvarova na dalekovodima, bez električne energije je oko 670 potrošača u opštini Prijepolje, oko 1080 potrošača na teritoriji opštine Nova varoš te oko 490 potrošača u opštini Priboj.