Kolindi Grabar-Kitarović dodijeljena nagrada “Isa-beg Ishaković”

grabar-kitarovic-sa1

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske dobitnica je međunarodne nagrade “Isa-beg Ishaković” zbog njenih napora uloženih na izgradnji dobrih odnosa s Bosnom i Hercegovinom.

Tim povodom večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana svečana ceremonija dodjele nagrade “Isa-beg Ishaković”. Ovo priznanje tradicionalno dodjeluje nevladino udruženje za zaštitu kulture i kulturnih vrijednosti “Klepsidra”, čije je sjedište u glavnom gradu BiH.

grabar-kitarovic-sa4

Kako je organizator istakao, i ove godine je Komitet za dodjelu bio sačinjen od istaknutih akademskih građana BiH, koji su lišeni svakog političkog ili bilo kojeg drugog uticaj. Komitetom je predsjedavao ugledni akademik Vjekoslav Gerc, a ovogodišnja nagrada je djelo akademskog kipara Adisa Fejzića.

“Dopustite mi da ovaj prvi trenutak nakon primanja nagrade budem osobno emotivna. Naviru mi tople uspomene iz mojih studentskih dana, kada sam dolazila ovdje u posjet mnogobrojnim prijateljima. I Sarajevo i BiH svakako su dali mnogo formiranju moje ličnosti, osobne i političke. Čast i zadovoljstvo mi je što sam došla u meni posebnoj prigodi da primim ovu uglednu nagradu. S dubokim poštovanjem primam ovo priznanje kao izraz priznanja meni, ali i Hrvatskoj čije su veze sa BiH duge, plodne i iznimno važne. Drago mi je što ste me prepoznali kao jednu od onih koji grade dobre odnose među ljudima. Riječ zajedništvo doživljavam posebno važnom. Ona ima značenje općeg dobra”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović, nakon što je primila nagradu “Isa-beg Ishaković”, te dodala:

grabar-kitarovic-sa3

“Ova nagrada je i izraz povjerenja. I dalje ću se zalagati za istinsku jednakopravnost svih naroda i manjinskih zajednica, za evropski put BiH i bolji život svih njenih građana u evropskom zajedništvu. Današnji dan treba nas podstaknuti da ne posustanemo na tom putu. BiH i cijeli prostor Jugoistočne Evrope previše je evropski da bi bio izvan granica Evropske unije.”

Manifestaciji u Narodnom pozorištu prisustvovale su mnogobrojne zvanice iz društveno-političkog života BiH. Između ostalih uglednu gošću iz Hrvatske došli su pozdraviti: Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Valentino Incko, visoki predstavnik u BiH, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, Martin Raguž, Franjo Topić i mnogi drugi.

grabar-kitarovic-sa2

U konkurenciji za ovogodišnje priznanje bili su još jordanska kraljica Noor i Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Udruženje “Klepsidra” osnovano je 2005. godine s ciljem promocije multikulturnog i multietničkog naslijeđa. Nagrada “Isa-beg Ishaković” dobila je naziv po čovjeku koji se smatra jednim od osnivača Sarajeva kao urbanog centra u 15. vijeku.

Ovo prestižno priznanje do sada su, između ostalih, dobili Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, Borut Pahor, predsjednik Slovenije, Heinz Fischer, predsjednik Austrije, Stipe Mesić, bivši predsjednik Hrvatske…