Stari Grad u Sarajevu

Kolone vozila ispred Narodne kuhinje: Građani doniraju kurbansko meso za najugroženije

narodna kuhinja – kurbani

Prošle godine donirano je 60 tona kurbanskog mesa, a upraviteljica Narodne kuhinje Stari Grad Zilha Šeta očekuje da će ove godine donacije biti i veće

Veliki broj građana Sarajeva od jutarnjih sati dolazi u prostorije Narodne kuhinje Stari Grad kako bi donirali kurbansko meso za najugroženije kategorije stanovništva, javlja Anadolu Agency (AA).

Upraviteljica kuhinje Zilha Šeta, poznatija kao Tetka Zilha, izjavila je da su sa prijemom i podjelom kurbanskog mesa počeli jako rano i sve protiče jako dobro. Već do sada, kako je kazala, vlada veliko interesovanje.

Šeta je u izjavi medijima kazala kako je kurbansko meso u Narodnu kuhinju počelo pristizati već od sedam sati.

“Velika količina mesa se očekuje. Prošle godine je bilo 60 tona. S tim, što je najvažnije, mi imamo obezbijeđenu hladnjaču”, rekla je Šeta, koja je dodala da će u toj hladnjači meso biti adekvatno pohranjeno do kraja godine.

Šeta je dodala kako je na terenu veliki broj volontera koji pomažu oko donacija. Naglasila je kako se donacije i prijem kurbanskog mesa odvijaju uz nadzor veterinarskih i sanitarnih inspektora. Na terenu su i pripadnici policije.

“Ono što se prvi put desilo, ova kantonalna Vlada, priznala nam je troškove za hladnjače. Nemamo mi nikakva izdvajanja”, rekla je Šeta.

Dodala je kako su najavljene dvije organizacije iz Republike Turske koje će donijeti meso i podijeliti.

Šeta je kazala kako je mnogo ljudi koji trebaju pomoć. Isto tako, smatra kako nema male donacije, jer i ono što neko misli da je malo, onome ko je u potrebi znači mnogo.

Tetka Zilha je rekla kako je već u jutarnjim satima odvučeno najmanje deset tona mesa kako bi bilo adekvatno pohranjeno u hladnjače.

Ove godine očekuje da će donacije kurbanskog mesa biti veće u odnosu na godinu ranije.

Dodala je kako su ove godine brojne i uplate za kuhinju.

Ističe kako su se mnogi odlučili donirati novac umjesto kurbana, kako bi uposlenici Narodne kuhinje Stari Grad mogli novac iskoristiti u druge svrhe, od kupovine namirnica do plaćanja računa.

“Građani su pred vratima čitav dan. Rijeka (ljudi, op.a.)”, rekla je Šeta.

Prema njenim riječima, donacije je moguće donijeti danas do 17 sati, kao i sutra od osam do 17 sati.