Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vrhovni sud FBiH

Komandantu bužimskih “Gazija” četiri godine zatvora zbog ratnog zločina

vrhovni sud fbih
Foto: BIRN

Pravo na žalbu postoji u odnosu na osuđujući dio presude, dok je presuda u oslobađajućem dijelu konačna

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine osudilo je Safeta Isakovića na četiri godine zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog u julu 1995. na području Bosanske Krupe, piše Detektor.ba.

Kako je saopćeno iz Vrhovnog suda Federacije, donesena je presuda prema kojoj je Isaković u julu 1995. godine na teritoriji općine Bosanska Krupa, u toku izvođenja vojne operacije u širem rejonu brda Ćorkovača, izdao naredbu za ubistvo zarobljenog nepoznatog vojnika Vojske Republike Srpske.

“Optuženi je u drugom dijelu presude oslobođen optužbe za krivičnopravne radnje ubistva drugog NN vojnika Vojske Republike Srpske, jer isto nije dokazano”, saopćeno je iz ovoga suda.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Isakovića tereti da je, kao komandir interventno-diverzantskog voda “Gazije” u sastavu 505. bužimske brigade Armije BiH, ubio jednog zarobljenika. Ovaj vod je u julu 1995. godine, tokom operacija u rejonu Ćorkovače, na prostoru “Suhe međe”, zauzeo položaje napuštenih kontejnera UNPROFOR-a.

Prema navodima optužnice, jedan od vojnika VRS-a se predao u zemunici i ležao na podu bez oružja, a optuženi Isaković je ispalio više metaka u njega i ubio ga. Optuženi Isaković je izašao iz zemunice i rekao: “To se ovako rješava”, navodi se u optužnici.

Isakovića je Kantonalni sud u Bihaću u prvostepenom postupku oslobodio optužbi, a rješenjem Vrhovnog suda od 4. novembra 2021. godine, prvostepena presuda je ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje.

U obnovljenom prvostepenom postupku Isaković je, presudom Kantonalnog suda u Bihaću od 17. februara 2022. godine, oslobođen optužbi.

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je i drugi put prvostepenu presudu, te odredio suđenje pred Apelacionim odjeljenjem ovoga suda.

Pravo na žalbu postoji u odnosu na osuđujući dio presude, dok je presuda u oslobađajućem dijelu konačna.