Nakon spornog poljupca

Rubiales podnio ostavku na mjesto predsjednika Nogometnog saveza Špaanije

luis rubiales
Foto: Pixsell

Prošle je sedmice RFEF, sada pod privremenim vodstvom bivšeg potpredsjednika Pedra Rocha, objavio saopćenje u kome kritikuje Rubialesa i poziva ga da se povuče, dok je Jorge Vilda također smijenjen s mjesta selektora ženske reprezentacije Španije

Luis Rubiales podnio je ostavku na mjesto predsjednika Nogometnog saveza Španije (RFEF) u nedjelju navečer.

Rubiales je bio pod sve većim pritiskom da se povuče sa svoje funkcije nakon njegovog ponašanja nakon pobjede Španije od 1:0 protiv Engleske u finalu Svjetskog prvenstva za žene u Australiji prije tri sedmice, kada je snimljen kako pravi nepristojne geste iz počasne lože a zatim je bez pristanka poljubio špansku igračicu Jenni Hermoso tokom ceremonije dodjele nagrada nakon utakmice.

FIFA je 26. augusta suspendovala 46-godišnjaka s njegove funkcije na 90 dana, samo 24 sata nakon što je insistirao da neće podnijeti ostavku na zapaljivoj konferenciji za novinare u sjedištu RFEF-a, a prošle sedmice je potvrđeno da će suočiti se s krivičnom istragom zbog seksualnog zlostavljanja nakon što je Hermoso podigla optužnicu protiv njega.

Prošle je sedmice RFEF, sada pod privremenim vodstvom bivšeg potpredsjednika Pedra Rocha, objavio saopćenje u kome kritikuje Rubialesa i poziva ga da se povuče, dok je Jorge Vilda također smijenjen s mjesta selektora ženske reprezentacije Španije.

-Evidentno je da neću moći da se vratim na svoju poziciju. Insistiranje da ostanem i da se držim toga ne bi doprinijelo ničemu pozitivnom ni savezu ni španskom nogometu, jer između ostalog postoje regulatorna ovlaštenja koja bi spriječila moj povratak – napisao je Rubiales u saopćenju, jasno aludirajući se na zahtjeve španske vlade da se povuče.

Rubiales je naveo kako je još jedan razlog za njegovu odluku da izbjegne nanošenje štete zajedničkoj kandidaturi Španije s Portugalom i Marokom za domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu 2030. godine.

Odluka znači da će RFEF sada morati održati izbore za novog predsjednika, prenosi Xinhua.