Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komarica: U Banjoj Luci je Bleiburg jer su ubijeni njeni građani

franjo komarica22

Biskup Banjalučki Franjo Komarica izjavio je danas u Banjoj Luci da oni koji ne znaju puno o Bleiburgu mogu iz neznanja govoriti nešto negativno o tome.

Komarica, koji je predvodio misno slavlje u koncelebraciji sedamdesetak svećenika, 14. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji, u povodu 71. obljetnice Bleiburške tragedije, rekao je da se svi trebamo truditi što više upoznati istinu.

– Koliko je nas ovdje osuđivano što smo ostali. Smatramo da nismo krivi što smo ostali ovdje. Nas se ubija, i kaže se, treba vas još jednom ubiti. Ubilo se jedanput, pa se drugi put ubija zaboravom. Namjernim. Ne trebamo ići u Bleiburg, mi smo ovdje Bleiburg. To je muka i to sam želio u Bleiburgu poručiti. Ljudi šta vi govorite ovdje. Dođite u Banju Luku pa vidite, tamo je Bleiburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto. To je Bleiburg za mene. Ne dajem pardona nikome. Onaj ko osuđuje, pokazuje svoje pravo lice. Trebamo skinuti te maske, koje previše dugo nosimo. Ružne, necivilizirane i nehumane maske – istakao je biskup banjalučki Franjo Komarica novinarima u Banjoj Luci.

Komentarišući isto pitanje, i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner je rekao da je istina temeljna stvar pomirenja i suživota.

– Bez istine nema ni pomirenja, jer pomirenja nema u tome da živimo u laži, pogotovo kada se radi o stvarima koje su prošlost od prije 70 ili 75 godina i posebno kada se radi o stvarima koje su povjesno jasne i dokazane – rekao je Reiner.

Ne vidi, kaže, nijedan razlog zbog čega se žrtve ne bi mogle ili smjele dostojanstveno komemorirati, s “naglaskom na dostojanstveno”.

Naglasio je da treba priznati dostojanstvo svakoj žrtvi, s bilo koje strane ona bila, jer žrtve nemaju ideologije.

– Nevine žrtve su nevine žrtve i nisu nevine žrtve jedne strane vrednije ili manje vrijedne od nevino ubijenih ili nevinih žrtava druge strane – rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.