Prekinuta sjednica Parlamenta FBiH, HDZ neće podržati Zakon o igrama na sreću

parlament fbih

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je i nastavak rada najavljen za sutra s početkom u 10 sati. Nije precizirano da li će to biti nastavak današnjeg zasjedanja ili nova, naredna sjednica, koja je ranije najavljena za srijedu.

Do prekida ove sjednice dolazi već drugi put od 20. aprila, kada je započela.

Današnji je uslijedio nakon duže pauze koju je isposlovao poslanički klub predvođen Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH nakon što je Klub Stranke demokratske akcije (SDA) podnio inicijativu da Vlada hitno, najkasnije u roku od 30 dana, utvrdi i u parlamentarnu proceduru istovremeno uputi prijedloge izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak i Zakona o igrama na sreću.

Do razmatranja SDA-ove incijative i eventualnog glasanja nije došlo zbog prekida sjednice, a poslanički Klub predvođen HDZ-om već se izjasnio da je ne može podržati. Obrazložio je da, prema ranijem dogovoru, treba sačekati Vladin prijedlog za izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, čiji je nacrt, po riječima šefa ovog kluba Joze Bagarića, već pripremljen u Federalnom ministarstvu finansija.

Klub Stranke demokratske akcije je, pak, u podnesenoj inicijativi napismeno obrazložio šta i kako treba izmijeniti u zakonima o porezu na dohodak te o igrama na sreću.

Suština izmjena u prvom tekstu bilo bi oporezivanje svih dobitaka od igara na sreću po stopi od deset posto bez obzira na njihovu visinu.

Novac od oporezivanja dobitaka do 100 KM usmjeravao bi se Fondu PIO, a većih od tog iznosa, općinama i kantonima u omjeru pola-pola. Pritom SDA predlaže da porez na dobitke veće od 100 KM “obračunava, obustavlja i uplaćuje priređivač igara prilikom svake isplate igraču prema kantonu i općini gdje dobitnik ima mjesto prebivališta (CIPS prijava)“.

SDA, izmjenama Zakona o porezu na dohodak, predlaže i da se porez na dobitke od SMS te internet igara na sreću i klađenja uplaćuje prema sjedištu priređivača a usmjerava Fondu PIO.

U drugom, Zakonu o igrama na sreću, SDA je izmjene predložio na način da priređivač ovih igara odvaja deset posto od uplaćenog iznosa svakog igrača, što bi se usmjeravalo kao prihod općinama i kantonima u omjeru pola-pola. Taj novac (naknadu) trebalo bi i da obračunava priređivač prema sjedištu uplatnog mjesta.

Od SMS i internet igara na sreću te klađenja, naknada ove vrste uplaćivala bi se prema mjestu sjedišta priređivača i usmjeravala Fondu PIO.

SDA predlaže i uklanjanje objekata igara na sreću iz centralnih gradskih zona, njihovo veće udaljavanje od škola, kulturnih, vjerskih, sportskih i sličnih objekata, obrazlažući da je to posebno važno radi mogućih posljedica klađenja po maloljetnike.

Kada je ova sjednica Predstavničkog doma prekinuta prvi put, 20. aprila, razlog je bilo nesuglasje u tumačenju poslovničkih odredbi o proceduri koja bi se mogla primijeniti na razmatranje izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, čiji je službeni predlagač poslanik Stranke demokratske akcije Ramiz Meša.

On je izmjene i dopune predložio po hitnom postupku, ali neki su bili za to, neki ne, a bilo je i prijedloga za povlačenje ove tačke iz najavljenog dnevnog reda.

Ni tada ni danas dnevni red sjednice nije utvrđen.

Mešin prijedlog je inače srodan današnjoj inicijativi stranke kojoj pripada u pogledu jačeg oporezivanja igara na sreću i većeg udaljavanja kladionica od školskih i vjerskih objekata.