Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kome država BiH duguje najviše novca?

plata marke km

Zaključno sa posljednjim danom prošle godine vanjski dug BiH iznosi 8,5 milijardi KM, potvrđeno je za Fokus.ba iz Ministarsva finansija i trezora BiH.

Ovaj iznos uključuje kredite čiji je nosilac obaveza Bosna i Hercegovina (8,3 milijarde KM), a koji su alocirani na entitete i institucije BiH, kao i kredite koje su direktno ugovorili entiteti (145 miliona KM) i koji su direktni nosioci obaveza po tim kreditima.

U ovom trenutku BiH daleko najviše novca duguje Svjetskoj banci, preko 2,8 milijardi KM, dok su iznimno velika dugovanja i prema drugim međunarodnim finansijskim institucijama.

Evropskoj investicionoj banci (EIB) BiH duguje 1,7 milijardi KM, a Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) milijardu KM.

“Ukoliko se posmatra podjela kreditora na multilateralne i bilateralne, zaključno sa 31. decembrom 2016. godine učešće multilateralnih kreditora je iznosilo 78,44%, dok se na bilateralne odnosi 21,56% ukupnog stanja vanjskog duga”, rekla je za Fokus.ba Nataša Krsman, portparol Ministarstva finansija i trezora BiH.

Kada je riječ o bilaterali, BiH najviše duguje Pariškom klubu kreditora i to preko 700 miliona KM. Na listi zemalja čijim bankama i fondovima BiH duguje novac nalaze se: Južna Koreja, Španija, Saudijska Arabija, Japan, Portugal, Austrija, Njemačka, Kuvajt, Poljska, Srbija i Belgija.

U poređenju sa drugim zemljama, a uzimajući u obzir iznos javnog duga i BDP, BiH je trenutno manje zadužena od Srbije, Crne Gore i Albanije, a više od Kosova i Makedonije.

“Uzimajući u obzir kriterij zaduženosti iz Ugovora postignutog u Maastrichtu, po kom je određena gornja granica ukupnog javnog duga u odnosu na BDP u visini do 60% , javni dug Bosne i Hercegovine ostaje u okvirima mastriškog kriterija”, zaključila je Krsman.