Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poništena odluka o zabrani gradnje

Kome je bitan ventilacioni koridor u Sarajevu: O presudi Ustavnog suda FBiH i odluci Vlade KS

forto plan i efendic (2)

Fortina vlada poništila odluku o privremenoj obustavi gradnje koridorom donesenu lani. Semir Efendić po istom pitanju izgubio spor u Ustavnom sudu FBiH

Vlada Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici poništila je odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora koja je izazvala dosta političkih reperkusija u prošloj godini, te koja je čak bila i predmet spora pred Ustavnim sudom FBiH.

Piše: A. DUČIĆ

Ovom odlukom privremeno se zabranjuje donošenje upravnih akata o odobravanju građenja bilo kakvih građevina ili izvođenje zahvata u prostoru koji je u Sarajevu ucrtan kao ventilacioni koridor.

Vlada Edina Forte je ovu odluku, koju je na ljeto prošle godine donijela Vlada Marija Nenadića, poništila samo nekoliko sedmica nakon presude Ustavnog suda FBiH u sporu sa načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem, a koja je totalno prošla nezapažena u javnosti.

Ustavni sud FBiH je, odlučujući o zahtjevu načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića protiv Vlade KS odlučio je da u pomenutoj odluci Vlade KS o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora utvrđenih u “Studiji o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada” nije povrijeđeno pravo Općine Novi Grad na lokalnu samoupravu.

Podsjetimo, Efendić je u augustu prošle godine žestoko napao Vladu KS koju su činili SDA-SBB-DF odnosno ministarstvo prostornog uređenja, tada na čelu sa Farukom Kapidžićem, da “suprotno Zakonu o prostornom uređenju KS, prekraja važeće regulacione planove u koje se ucrtavaju zamišljeni ventilacioni koridori i preporuke iz neutemeljene studije”.

Efendić je tada rekao da je Vlada KS u prethodnom mandatu (mandat Vlade Edina Forte) naručila studiju pod velom tajne. Kazao je da se osnovu novih 240 hektara prostora u Novom Gradu blokira gradnja, te da za gradnju na malom prostoru niko nije zaintersiran. Kazao je da smatra da zabrana gradnje neće riješiti problem zagađenja. Smatra da zabrana gradnje ima druge, skrivene namjere, a ne čistiji zrak.

Vlada Marija Nenadića netom prije nego što će biti smijenjena u decembru produžila je odluku do 1. jula ove godine.

Ustavni sud FBiH je pomenutoj presudi naveo da se u ovom konkretnom slučaju radi o utvrđivanju ventilacionih koridora koji utječu na protok zraka u Kantonu Sarajevo, a koji su bitni za život i zdravlje građana KS. Odlukom se, kaže Ustavni sud, vrši implementacija Studije o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada kao stručnog, znanstvenog elaborata, sa utvrđenim zaključcima i preporukama. S tim u vezi, dodaje Sud Odluka, kao privremena mjera zaštite, je donesena upravo zbog implementacije preporuka i zaključaka iz Studije kojom su utvrđeni zračni ventilacioni koridori da bi se na taj način izmijenili postojeći regulacioni planovi i urbanistički projekti, odnosno postojeći detaljni planski dokumenti.

No Vlada Edina Forte rukovodeći se razlozima o poništenju odluke suprotno stavu Ustavnog suda FBiH navodi da ona uopće nije povezana sa Studijom, te da se radi o političkoj odluci. Prema nezvaničnim informacijama poništenje ove odluke nije baš glatko prošlo na sjednici Vlade jer su pojedini ministri bili protiv.

Iz Udruženja „Eko akcija“ su naveli da su ovim „širom otvorena vrata za nastavak betoniranja Sarajeva koje je započela SDA“.

– Ovim se otvara mogućnost za gradnju niza novih tajkunskih nebodera na Skenderiji, Marindvoru, Strojoradu, kod Milkosa, itd. Ti neboderi nisu potrebni građanima ovog grada – gradiće se radi profita građevinskih klanova i njihovih političkih pijuna u Kantonu Sarajevu. Stanovništvo će se i dalje gušiti u smogu a od zelenih površina sačuvaće žardinjere i poneko drvo koje posade političari – saopćeno je iz ovog Udruženja.