Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komemoracija Amiru Jaganjcu: Veliki čovjek i veliki predsjednik

BiH

jaganjac

Komemoracija u povodu smrti Amira Jaganjca, sudije i predsjednika Vrhovnog suda Federacije BiH u dva protekla mandata, održana je danas u Sarajevu.

U prisustvu članova porodice Jaganjac, brojnih prijatelja, predstavnika pravosudne zajednice u BiH i istaknutih javnih ličnosti, od radnog kolege i prijatelja oprostili su se sudija Vrhovnog suda FBiH Zdenko Eterović, glavni zapovjednik Sudske policije FBiH Edin Vehabović i Džemaludin Mutapčić, uime Komisije za polaganje pravosudnog ispita u FBiH.

Kazali su da je ‘odlaskom’ Amira Jaganjca pravosudna zajednica u BiH izgubila velikog čovjeka i velikog predsjednika, uz uvjerenje da ova sintagma najbolje sublimira sve ono što bi željeli reći.

Kako je istaknuto, radi se o čovjeku koga su krasili brojni ljudski i profesionalni kvaliteti – velika požrtvovanost, entuzijazam, radinost, nesebičnost i pravičnost te spremnost da sasluša argumente i uvažava i drugačije mišljenje, uživajući pritom neprikosnoveni autoritet u institucijama u kojima je radio, kao i u profesionalnoj zajednici uopće.

Istovremeno, rečeno je da je bio zaljubljenik u pravosuđe i njegovu neovisnost, te da je o svim aktuelnim problemima u pravosuđu i o pravosuđu imao decidiran stav, koji je bez ikakvih kalkulacija iznosio na mjestima odlučivanja.

Amir Jaganjac će ostati upamćen i po opsežnom angažmanu na unapređenju određenih zakonskih rješenja, te ispoljenoj stručnosti i čestitosti, kao i dostojanstvenom držanju u sudnici i izvan nje, rečeno je, između ostalog, na tužnom skupu.

Amir Jaganjac preminuo je u Sarajevu 7. novembra. Rođen je 15. aprila 1958. godine u Sarajevu, gdje je završio Pravni fakultet. Dužnost sudije obavljao je od 1985. na Općinskom sudu II u Sarajevu, potom kao sudija Višeg suda u Sarajevu, te sudija i predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu.

Funkciju predsjednika Vrhovnog suda Federacije BiH obavljao je u dva mandata od 1. aprila 2003. do 1. aprila 2016. godine, a bio je i član Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

Kao ugledni i svestrano angažirani član pravosudne zajednice tokom iznimno bogate profesionalne karijere Amir Jaganjac je obavljao i niz drugih dužnosti.

Dugi niz godina bio je aktivan u više profesionalnih udruženja. Obavljao je dužnosti predsjednika Komisije za polaganje pravosudnog ispita u FBiH, predsjednika Komisije za imenovanje vještaka u FBiH, člana osnivačke skupštine Udruženja za krivično pravo i kriminologiju FBiH, predsjednika Udruženja sudija Kantona Sarajevo (KS), člana Predsjedništva Udruženja sudija KS-a, člana Predsjedništva Udruženja sudija FBiH, te edukatora Centra za edukaciju sudija i tužitelja.

Sahrana Amira Jaganjca bit će obavljena danas u 14.00 sati na sarajevskom groblju “Lav”.