Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Komemoracija Mustafi Mujezinoviću: Hrabar i plemenit čovjek koji je radio na razvoju BiH

mujezinovic komemoracija

Pamtit ćemo ambasadora Mujezinovića kao čovjeka koji se nesebično zalagao za boljitak našeg društva i BiH

Bio je veliki čovjek koji je predano radio na razvoju Bosne i Hercegovine, rečeno je na komemoraciji Mustafi Mujezinoviću, ambasadoru Bosne i Hercegovine u Rusiji i bivšem premijeru Federacije BiH (FBiH), javlja Anadolu Agency (AA).

Na komemoraciji održanoj u utorak u Vijećnici u Sarajevu okupili su se brojni zvaničnici, među kojima i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, članovi porodice, prijatelji i sugrađani kako bi se oprostili od Mujezinovića.

Mustafa Resić, dugogodišnji saradnik prijatelj Mujezinovića, kazao je Mujezinović imao hrabrost i nepokolebljivost u svojim stavovima.

“Ostao je istrajan, čvrst, čovjek od riječi, a istovremeno čovjek od srca”, rekao je Resić.

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, kazao je kako je Mujezinović bio narodni čovjek i da je govorio narodnim jezikom.

“Često su nedobronamjerni nekad njegove riječi tumačili pogrešno, tako da su se mnogi projekti koje je započeo, koji su tada dočekani na nož, danas pokazali kao izuzetno opravdani. Imao je dozu hrabrosti, smjelosti da kaže ono što ne on misli, nego što građani i narod misle”, rekao je Hadžibajrić.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, kazao je kako je Mujezinović bio državnik, patriota i Sarajlija koji je istinski volio ovaj grad.

“Generacijama koje dolaze poslije nas je obaveza da slijedimo takav put i da se trudimo da svojim djelima svakodnevno utičemo na život stanovnika i ovog grada i ove države”, rekao je Skaka.

Fadil Novalić, premijer FBiH, podsjetio je kako je smrt činjenica koja svakog čeka i nešto što se ne može izbjeći.

“Mustafa je kroz čitav svoj životni i radni vijek dao veliki doprinos u razvoju današnje države Bosne i Hercegovine”, rekao je Novalić koji je podsjetio kako je tokom obavljanja niza svojih funkcija Mujezinović težio tome da se poboljša stanje u zemlji te nasljednicima ostavio putokaz za izgradnju boljeg društva.

Dodao je kako će Mujezinović ostati upamćen kao izuzetna ličnost, pouzdan prijatelj, blag i duhovit čovjek u čijem fokusu nisu bili novac i slava nego neumorna borba i doprinos izgradnji BiH.

 

Dodao je kako je njegov prerani odlazak nenadoknadivi gubitak za cijelu BiH.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, kazala je kako je odlazak Mujezinovića veliki gubitak za BiH.

“Pamtit ćemo ambasadora Mujezinovića kao čovjeka koji se nesebično zalagao za boljitak našeg društva i BiH. Ambasador Mujezinović je bio čovjek koji je časno i predano radio i imao izuzetan senzibilitet prema profesionalnom odnosu na svim poljima njegovog djelovanja. U svakom segmentu njegove profesionalne karijere ostavio je snažan i neizbrisiv trag. Bio je velik čovjek i velik prijatelj”, rekla je Turković.

Mustafa Mujezinović je od 1995. do 1996. godine bio načelnik Općine Stari Grad u Sarajevu, a od 1996. do 1998. godine premijer Kantona Sarajevo. Od 1998. do 2000. bio je guverner Kantona Sarajevo, a 2000.-2001. ambasador Bosne i Hercegovine pri Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi, OSCE (Beč). U periodu 2004.-2008. bio je ambasador Bosne i Hercegovine u Maleziji, Tajlandu i Brunejima.

Dužnost federalnog premijera obnašao je u periodu od 2009. do 2011. godine. Od 2012. godine do 2015. godine obavljao je dužnost ambasadora BiH u Velikoj Britaniji, a od 2016. bio je ambasador u Rusiji.

Preminuo je u 22. decembra 2019. u Sarajevu.