Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komemoracija povodom smrti akademika Borisa Tihog (FOTO)

BiH

tihi komemoracija (1)

Zajednička komemoracija Akademije nauka i umjetnosti BiH, Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog fakulteta UNSA povodom smrti akademika Borisa Tihog održana je danas u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Uime Akademije prisutnima se obratio akademik Ivan Cvitković koji je podsjetio na bogat profesionalni put Borisa Tihog, podsjetivši da je rođen 1938. u Sarajevu, gdje je 1961. završio studij na Ekonomskom fakultetu. Magistrirao je 1966. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao 1969. na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Akademik Cvitković je podsjetio da je Tihi za dopisnog člana ANUBiH izabran 2002., a za redovnog 2008. godine.

Cvitković je kazao da Boris Tihi nije bio samo dobar organizator i rukovoditelj u akademskim institucijama već i vrstan pedagog i edukator mladim znanstvenim kadrovima. Napomenuo je da je mnogim magistrantima bio mentor, a devetorici danas već afirmiranih znanstvenika bio je mentor pri izradi doktorskih disertacija.

– Danas, kad se opraštamo od akademika Borisa Tihog, vidimo da cio čovjekov život nije ništa drugo do put ka smrti. Smrt je apsolutni poraz koji ćemo svi jednog dana doživjeti – istaknuo je Cvitković.

Od akademika Borisa Tihog se oprostio i rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifat Škrijelj koji je kazao da će u akademskim krugovima i krugovima prijatelja te onih koji su ga dobro poznavali i s njim surađivali, zbog svojih profesionalnih i ličnih osobina, ostati upamćen kao izuzetna ličnost, pouzdan prijatelj, blag i vrlo duhovit čovjek te kao takav jednostavno omiljen u svom okruženju.

– Imati akademika i profesora Borisa u svojoj blizini značilo je imati mir, strpljenje i kreativnu energiju. U tom smislu najviše će nedostajati supruzi, kćerkama, unucima i najbližoj familiji – naveo je Škrijelj.

Naglasio je da je Tihi u akademskom smislu bio izuzetna ličnost, istaknuti redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu iz oblasti marketinga i jedan od najcjenjenijih ekonomskih eksperata u BiH, izuzetno omiljen zbog svog odnosa prema nastavi i studentima, zbog čega je više puta bio najbolje ocijenjeni nastavnik Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Vrlo driljivim i emotivnim govorom prisutnima se obratila, uime Ekonomskog falukteta u Sarajevu, prof.dr. Vesna Babić-Hodović, šefica Katedre marketinga na tom fakultetu.

Po njenim riječima, pobrojati sve ili približno sve što je za 45 godina angažmana ugradio u Fakultet, nemoguće je u nekoliko minuta.

– Na papiru koji bilježi godine života, rada i rezultata ostalo je toliko toga da bi se o tome mogla napisati cijela knjiga, a lični radni vijek profesora Tihog od 1963. vezan je za fakultet i nemoguće ga je posmatrati odvojeno. To se dešava kada neko radi ono što voli i kada uživa u rezultatima koji ostaju iza njega – kazala je Babić-Hodović.

Istaknula je da će ga pamtiti kao vrsnog stručnjaka, vrsnog pedagoga, dobrog profesora, „ali prije svega kao čovjeka koji je uvijek imao vremena da s nama podijeli teške i lijepe trenutke“.

– Zato će ta sjećanja biti lijepa i dugo trajati – kazala je Babić-Hodović.

Akademik Boris Tihi preminuo je 20. maja, a sahrana će biti obavljena na groblju Bare danas u 15.00 sati.