BiH

Doajen bh. novinarstva

Komemoracija Vlastimiru Mijoviću: Vlasta je uvijek do kraja bio iskren i dobronamjeran

17/01/2022

Skenderagić je izrazio i nadu da će u budućnosti neka novinarska nagrada nositi Vlastino ime

U sarajevskoj Vijećnici održana je komemoracija novinaru Vlastimiru Mijoviću, koji je preminuo od posljedica tešle bolesti u četvrtak 13. januara.

O njegovom liku i djelu govorile su mnoge istaknute ličnosti i njegovi prijatelji poput potpredsjednika SABNOR-a Nijaza Skenderagića, gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, Zlatka Dizdarevića i drugih.

“Vlasta je bio zgodan, markantan, pravi muškarac, ali istovremeno poseban, osjećajan, jedinstven, obrazovan, karakteran, jednostavan, normalan, moralan, dobar čovjek koji je sve ljude plijenio svojoj prirodnom pojavom, govorom i nastupom… Uvijek je ostajao stamen, postojan, nepotkupljiv i svoj čovjek, istinski antifašista, demokrata, humanista, ljudina. Znao je on biti i ters, ponekad i grub, to mi njegovi drugovi najbolje znamo, ali uvijek je do kraja bio iskren i dobronamjeran i spreman da prizna tu svoju grubost”, kazao je Skenderagić naglasivši da se svi, pogotovo porodica, možemo ponositi onime šta je radio i kakav je čovjek bio.

Skenderagić je izrazio i nadu da će u budućnosti neka novinarska nagrada nositi upravo Vlastino ime.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je da je “Sarajevo grad dobrih i velikih ljudi, a Vlasta je bio jedan od najljepših”.

“Danas se opraštamo od doajena novinarstva, ali prije svega od dobrog i velikog čovjeka. Živio je novinarstvo, odan svojoj profesiji do posljednjeg trenutka. Sa nemjerljivom strašću skoro četiri decenije, principijelno i hrabro nosio se sa novinarskim izazovima koje je pretočio u više hiljada tekstova, kolumni i priloga”, rekla je Karić.

Sahrana Mijatoviću bit će na groblju Bare.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.