Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srećko Đukić, Stručnjak za međunarodne odnose

Komentar iz Srbije: Dodik je počeo da se “vraća svojim korijenima”

Бањалука – Милорад Додик

Komentarišući za Insajder izjavu specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Mathewa Palmera da Dodik “zna šta treba da uradi” kako bi bio skinut sa američke crne liste, Đukić tvrdi da je lider SNSD-a već počeo da ispunjava tražene uslove

Stručnjak za međunarodne odnose iz Beograda Srećko Đukić smatra da je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik počeo da se “vraća svojim korijenima”, te da je stavljanjem potpisa na kontroverzni Program reformi, praktično, pristao na priključenje BiH NATO.

Komentarišući za Insajder izjavu specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Matthewa Palmera da Dodik “zna šta treba da uradi” kako bi bio skinut sa američke crne liste, Đukić tvrdi da je lider SNSD-a već počeo da ispunjava tražene uslove.

– Da bio bio skinut sa crne liste Dodik prije svega mora da promijeni politiku. Konkretno, mora da okrene leđa Rusiji i mislim da je on to ekonomski već uradio i da ga u tom smislu Rusija više ne podržava. Zatim, Dodik mora da ubrza put ne samo prema Evropskoj uniji, već i prema NATO. Zanimljivo je da Palmer ne dovodi u pitanje članstvo BiH u NATO. To je sa njegovog stanovišta neupitno – kaže Đukić.

On, između ostalog, dodaje i to da usvojeni Program reformi, bez obzira na pokušaje različitih tumačenja tog dokumenta, predstavlja samo drugi naziv za Godišnji nacionalni plan (ANP).

– Mislim da je Dodik dovoljno racionalan čovjek i da je on to sve prihvatio samo pod drugim imenom. Time je ispunio jedan od uslova za skidanje sankcija o kojima sam govorio. Međutim, skidanje američkih sankcija nekom pojedincu ili državi je jako dug proces, mnogo duži nego njihovo uvođenje.

Na primjer, Srbija se i dalje nalazi pod određenom vrstom sankcija zbog onog što se dešavalo devedesetih godina. Mi još uvijek nemamo potpuno normalizovane odnose sa SAD niti imamo zvaničnih posjeta na najvišem nivou. Predsjednik Srbije ode nekoliko puta u SAD i ne može ni da se približi Bijeloj kući, a kamoli da tamo uđe i ima neku zvaničnu posjetu. Taj proces jako dugo traje. Što se tiče Dodika, da bi mu bile skinute sankcije on mora da napravi politički kambek. Mislim da je taj kambek on već počeo da pravi. Dodik to, naravno, negira i neće da prizna, ali proces je krenuo – smatra Đukić.