skandal

Tegeltija lagao za presudu u obrascu za prijavu, a zalaže se za vladavinu prava

tegeltija

Nermin Nikšić, zastupnik SDP-a u PD PSBiH kazao je da ima pozitivno iskustvo kada je riječ o saradnji s Tegeltijom

Još uvijek traje parlamentarna rasprava o ekspozeu Zorana Tegeltije lagao za presudu u obrascu za prijavu, a zalaže se za vladavinu prava, a najspornije zastupnicima je činjenica da je Tegeltija neiskreno popunio obrazac za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara u kojem je naveo da protiv njega nije podnesena krivična prijava i da nije osuđivan.

Između ostalih na to je pažnju skrenuo i Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke.

Adil Osmanović, poslanik SDA kazao je da je njegova stranka bila spremna da što prije dođe do saglasnosti pri formiranju vlasti, odnosno imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ,ali da je terbalo puno vremena da se dođe to toga.

“Mi smo bili spremni da se u skladu s Ustavom , zakonom i brojnim strategijama koje je donijelo Vijeće ministara što prij e dođe do dokumenta Program reformi i za njega mogu reći da je dobar za BiH i za sve njene građane”, kazao je Osmanović.

On je naveo i to da očekuje od Tegeltije da i na području RS-a budu izgrađeni prihvatni centri iza migrante – A, bilo bi dobro da ste rekli i da se sva ministarstva unutrašnjih poslova pridruže u pomoći Graničnoj policiji pri rješavanju migrantske krize- rekao je Osmanović

Nermin Nikšić, zastupnik SDP-a u PD PSBiH kazao je da ima pozitivno iskustvo kada je riječ o saradnji s Tegeltijom.

“Jasno je svima da postoji većina koja će izabrati Tegeltiju. Bilo šta što je rečeno u ekspozeu ne bi odredilo njegovu sudbinu kao kandidata. Malo sam iznenađen s prvom rečenicom da je privržen djelovanju vladavine prava, a onda nam se pokaže da je lažno ispunio obrazac.

Dovoljno iskustva ima Tegeltija da ono što je kamen spoticanja je samo ovlaš dohvatio, ali želim vjerovati da je Program reformi Akcioni plan. Nije za mene ključno pitanje hoće li se provoditi to što piše, nego je li ovo šarena laža da se dođe do formiranja VM, a onda svako na svoju stranu barikade.

Sve ono što bude od zakona i odluka da BiH vodi u EU I NATO SDP će glasati za, bez obzira što smo opozicija.

Dosta ovoga u ekspozeu zvuči jako dobro, ali većina tih pitanja su bila predmet sporenja kada su u pitanju političke partije, posebno kada je riječ o nadležnostima”, kazao je Nikšić.

Zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković – Lepić rekla je da je u BiH izraženo nepostojanje istovjetnih stavova o najvažnijim pitanjima počevši od Ustava BiH te da je zanima kako se Tegeltija namjerava odnositi prema takvim stvarima. Ona je dodala da je Dodik u više navrata isticao kako se trebaju zastupati interesi entiteti ispred interesa države BiH zbog čega je iznimno važno da budući predsjedavajući odgovori na ovo pitanje.

„Zanima me šta namjeravate pronto poduzeti da bi se sačuvala istočna granica? Od pojedinih političara iz RS-a stalno čujemo kako ne žele zatvarati granicu sa Srbijom, ne želimo ni mi, ali ovdje se radi o sprječavanju ilegalnih prelazaka migranata“, rekla je Marinković-Lepić.

Riječ je uzela i zastupnica PDP-a Mira Pekić koja je kazala da joj iz izlaganja Zorana Tegeltije nije jasno da li budžet institucija BiH ostaje 950 miliona KM ostaje ili će se povećavati jer je stav SNSD-a bio da je fiskalni okvir dovoljan i da se ne smije mijenjati.