dunja mijatović

Komesarka Vijeća Evrope osudila zabranu mirne šetnje povodom Dana bijelih traka

FOTO_ Vijeće Evrope
Dunja Mijatović

Umjesto ograničavanja prostora za građansko izražavanje, dodala je, vlasti bi trebale da ga olakšaju i suprostave se poricanju ratnih zločina

Komesarka za ljudska prava pri Vijeću Evrope Dunja Mijatović osudila je današnju zabranu mirne šetnje povodom obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru, pozivajući vlasti da se suprostave poricanju ratnih zločina.

“Osuđujem današnju zabranu šetnje povodom Dana bijelih traka koju je izdala prijedorska policija. To je u suprotnosti s međunarodnim standardima ljudskih prava na mirno okupljanje”, poručila je Mijatović.

Umjesto ograničavanja prostora za građansko izražavanje, dodala je, vlasti bi trebale da ga olakšaju i suprostave se poricanju ratnih zločina.

Dan prije najavljene mirne šetnje povodom Dana bijelih traka u Prijedoru u organizaciji inicijative “Jer me se tiče”, Policijska uprava Prijedor izdala je zabranu na pomenuti događaj i organizatorima odobrila sat vremena za okupljanje na trgu Majora Zorana Karlice, u periodu od 12 do 13 sati.

Između ostalih, odluku je osudila i Američka ambasada u BiH, ističući kako se time narušava međusobno povjerenje i potkopavaju izgledi za pomirenje, koje je neophodno za prosperitet BiH.

Dan bijelih traka obilježen u Prijedoru, ali bez tradicionalne šetnje kroz grad