novo ime Türkiye

Turska službeno zahtijeva promjenu imena

recep-tayyip-erdogan

Državna televizija TRT navela je u članku u decembru “nelaskave” konotacije naziva Turkey u engleskom jeziku, navodeći da se ili odnosi na “veliku pticu koja potječe iz Sjeverne Amerike” ili “kad nešto jako pođe po zlu”

Turska službeno zahtijeva od Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija promjenu imena zemlje u Türkiye, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu. Ankara će u utorak poslati službeno pismo svim međunarodnim akterima i očekuje da izmjena postane službena nakon ove sedmice, rekao je Çavuşoğlu novinskoj agenciji Anadolu.

UN je “spreman” za promjenu, a Ankara potiče promjenu u Türkiye od anglizirane verzije Turkey u većem dijelu svoje međunarodne prepiske, uključujući i u prijenosu vanjskopolitičkih vijesti, dodao je.

Potez o rebrendiranju uslijedio je nakon dekreta koji je u decembru donio predsjednik Recep Tayyip Erdogan da se na engleskom, francuskom i njemačkom, među ostalim jezicima, prijeđe na naziv Türkiye, uključujući i prilikom označavanja izvoznih proizvoda.

Naziv Türkiye “predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrijednosti turske nacije na najbolji način”, piše u Erdoganovu dekretu.

Tačan razlog za promjenu naziva zemlje i vrijeme u kojem se to odvija nije jasan.

Državna televizija TRT navela je u članku u decembru “nelaskave” konotacije naziva Turkey u engleskom jeziku, navodeći da se ili odnosi na “veliku pticu koja potječe iz Sjeverne Amerike” ili “kad nešto jako pođe po zlu”.