BiH

Komisija koja će saslušati Crnatka, Inzka, Wigemarka… biće formirana danas

29/05/2017

U Sarajevu će danas biti konstituisana privremena istražna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH koja bi trebalo da, između ostalih, saluša i ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka.

Članovi komisije biće delegati Ognjen Tadić, Bariša Čolak, Sakib Softić, Nebojša Radmanović, Fahrudin Radončić i Mario Karamatić.

Komisija bi, osim Crnatka, trebalo da sasluša i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, specijalnog predstavnika EU a Lars-Gunnar Wigemarka, te sve važnije osobe koje učestvuju u kreiranju međunarodne pozicije i imidža BiH.

Tadić, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, naglasio je da je iz samog naziva komisije jasno da je njena nadležnost utvrđivanje trenutnog međunarodnog položaja BiH.

On je rekao da je delegat iz reda hrvatskog naroda Mario Karamatić zbunio javnost u BiH predstavljajući na pogrešan način zadatak privremene istražne komisije za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH.

“Delegat Karamatić ima lični negativni odnos prema Crnatku, a Dom naroda nije donio odluku o formiranju komisije da bi saslušavao samo ministra inostranih poslova BiH, niti da bi se bavio pitanjem službenih putovanja”, rekao je Tadić.

Na pitanje Srne kako komentariše činjenicu da je na službena putovanja u MIP-u BiH potrošeno više od dva miliona KM, on je rekao da to treba uporediti sa nekim ranijim periodima i mandatima drugih ministara, sa ministrima zemalja iz okruženja i nivoa aktivnosti MIP-a, pogotovo kada je riječ o intenziviranom evropskom putu zemlje, i na osnovu toga procijeniti opravdanost troškova.

Delegat Karamatić je ranije rekao da će prvi put u istoriji Parlamentarne skupštine BiH biti formirana komisija za saslušanje jednog ministra na nivou BiH.

“Više od dva miliona KM potrošeno je na putovanja, kreditni rejting nam je u smeću, BiH nikada lošije nije stajala na međunarodnom planu, tako da će morati i na to da odgovori. Ako ste ministar inostranih poslova ne znači da cijeli mandat morate boraviti van zemlje”, rekao je Karamatić za RTRS.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak obavijestio je u petak, 26. maja, članove Kolegijuma Doma naroda da je spreman da odgovori na sva pitanja iz oblasti za koju je nadležno Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ BiH.

“Želim da vas obavijestim da i MIP BiH, od kako sam na njegovom čelu, insistira na punoj transparentnosti svog rada i da se sa posebnim uvažavanjem odnosi prema Parlamentarnoj skupštini BiH i svim aktivnostima njenih tijela, kao i poslanika i delegata pojedinačno”, istakao je Crnadak.

On smatra da je svoju, kao i posvećenost institucije kojom rukovodi principu transparentnosti dokazao i redovnim sastancima sa Komisijom za budžet i finansije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a posljednji sastanak održan je 6. aprila.

U ranijem odgovoru na pitanje delegatu Doma naroda Mariju Karamatiću, Crnadak je naveo da je od početka mandata realizovao ukupno 97 službenih putovanja u BiH i inostranstvu.

Crnadak je naveo da je ovo ministarstvo od početka mandata realizovalo ukupno 1.697 putovanja. Podatak uključuje, osim najviših tijela Ministarstva, predstavnike svih sektora, službi, savjetnike i preostale osobe. Ukupni trošak za ova putovanja, kako navode, u skladu je sa budžetskim ograničenjima, što je potvrdila i služba revizije.

Po godinama, u Ministarstvu inostranih poslova najviše se putovalo prošle godine kada je potrošeno nešto više od milion KM.

Godinu prije, na putovanja je potrošeno skoro 740.000 KM. U ovoj godini potrošeno je nešto više od 192.000 KM.

“Sva putovanja realizovana su na principima afirmisanja ključnih spoljnopolitičkih ciljeva, procesa integracija BiH u EU, razvoja regionalnih i dobrosusjedskih odnosa, ekonomske diplomatije, te poboljšanja opšteg imidža BiH u svijetu”, naveo je Crnadak u odgovoru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.