Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komisija nije razmatrala Prijedlog zakona o Ustavnom sudu

predstavnicki dom parlament psbih (14)

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu danas razmatrali Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH kojeg su predložili poslanici klubova SNSD-a i SDS-a zbog proceduralnih razloga.

Ovaj zakon predložilo je 13 poslanika u Parlamentu BiH iz Republike Srpske i on ne predviđa sudije koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, već bi Ustavni sud imao devet sudija, tri birana iz Republike Srpske i šest iz Federacije BiH.

Kako je obrazložila prva zamjenica predsjedavajućeg Komisije Aleksandra Pandurević (SDS), zakon nije usklađen s jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u BiH, odnosno nisu ispunjene poslovničke pretpostavke za razmatranje zakona te najavila da će se ti nedostaci popraviti već ove sedmice i uputiti pravnom sektoru.

– Već vodimo neke razgovore i lobiramo. Možda smo sad na tragu nekog rješenja, ali vjerujem da ćemo vrlo brzo doći do Zakona o Ustavnom sudu BiH – kazala je Pandurević.

Član Komisije Šefik Džaferović (SDA) također je naglasio da je zakon skinut s dnevnog reda zbog nedostataka koje predlagači nisu otklonili do održavanja Komisije, dodajući da se iz mišljenja zakonodavno-pravnog sektora vidi da nedostaju određene definicije, ali je najavio da kada se urade popravke parlamenarna procedura bit će nastavljena.

Članica Komisije Borjana Krišto (HDZBiH) je podvukla da je kao predsjedavajuća Predstavničkog doma uputila zakon na doradu, da bi se u skladu s poslovnicima ispravile greške, odnosno nedostaci na koje je ukazao zakonodavno-pravni sektor pozivajući se na jedinstvena pravila prilikom izrade zakona, ali smatra da ustavni osnov za donošenje zakona postoji, no o principima zakona danas se nije htjela izjašnjavati.

Član Komisije Damir Arnaut (SBBBiH) Zakon o Ustavnom sudu BiH vidi kao politkanstvo kako bi se građani bavili nacionalnim umjesto ekonomskim temama, posebno dodajući da je predlagačima na vrijeme ukazano na sve proceduralne greške, ali činjenica da ni tada to nisu popravili za Arnauta upravo potvrđuje da se radi o politikanstvu.

Član Komisije Lazar Prodanović (SNSD) međutim smatra da je ovaj zakon bez ikakvog razloga skinut s dnevnog reda, a zbog toga se sutra neće naći ni pred poslanicima Predstavničkog doma.

Ocijenio je da je BiH potreban Zakon o Ustavnom sudu i sudije koji su građani BiH, dodajući da je najznačjanije da u BiH ne bi trebao niko nikoga preglasavati.

– Dosta je prošlo od Dejtonskog sporazuma i BiH kompletan svoj suverenitet i teritorijalni integritet može pokazati na način da stranci ne budu sudije u Ustavnom sudu BiH – zaključak je Prodanovića.

Članovi Komisije imali su isti stav kada je u pitanju Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojeg su također predložili poslanici klubova SNSD-a i SDS-a.

Komisija je danas jednoglasno utvrdila usklađenost sa ustavnopravnim sistemom BiH i podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme.

Također, utvrđena je i usklađenost sa ustavnopravnim sistemom BiH i podržani principi Prijedloga zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi.

S dnevnom reda također skinut je i Prijedlog zakona o korištenju i upravljanju imovinom u državnoj svojini Bosne i Hercegovine, predlagači poslanici Šemsudin Mehmedović (SDA) i Zaim Backović (BPS), kao i poslanička inicijativa za formiranje komisije za izbor teksta himne BiH što je predložio Šemsudin Mehmedović.