PSBiH

Komisija podržala prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH

zgrada-institucija-bih (1)

Kako je navedeno u obrazloženju predloženog zakona, cilj donošenja izmjena i dopuna ovog zakona je uspostava budžetskog inspektorata u okviru Ministarstva finansija i trezora

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prije izjašnjavanja o tekstu predloženog zakona, Komisija je usvojila nekoliko amandmana čiju su predlagači poslanici Edita Đapo i Adil Osmanović.

Kako je navedeno u obrazloženju predloženog zakona, cilj donošenja izmjena i dopuna ovog zakona je uspostava budžetskog inspektorata u okviru Ministarstva finansija i trezora.

Najznačajnija uloga budžetske inspekcije, shodno odredbama predloženog zakona, je njena nadležnost za postupanje po prijavama za otklanjanje nepravilnosti i prevara, te borbi protiv korupcije.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je ranije izjavio za Fenu da se predloženim zakonom uspostavlja budžetska inspekcija kao sektor u Ministarstvu finansija i trezora, te da bi to „trebalo da spriječi razne greške i nejasnoće u finansijskom poslovanju i trošenju iz budžeta“.

Pojasnio je da se ne formira nova institucija, niti novi organ već na ovaj način Ministarstvo finansija i trezora uspostavlja mehanizam za dosljednu primjenu zakona iz svoje nadležnosti.

– Na ovaj način ćemo unaprijediti procedure raspolaganja javnim sredstvima, uvesti više discipline i odgovornosti – kazao je ranije Bevanda.

Komisija za finansije i budžet usvojila je i nekoliko izvještaja, među kojima Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi „Upravljanje procesom realizacije ugovora o javnim nabavkama u institucijama BiH“, Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi „Praćenje realizacije preporuka revizije učinka BiH“ kao i Izvještaja o izvršenoj reviziji učinka o temi „Utvrđivanje carinske vrijednosti polovnih motornih vozila“.

Sjednici Komisije nisu prisustvovali članovi iz Republike Srpske, a predsjedavajući Komisije Predrag Kožul je na početku kazao da imaju „tijesan“ kvorum, te da su kolege iz RS-a, zbog današnje sjednice Narodne skupštine RS-a, otkazali dolazak.