Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon nikakvog učinka

Komisija u BiH koja se trebala boriti protiv kleptokratije ukinula je ovu riječ iz naziva?!

predstavnicki dom psbih
Foto: Fena

Odluka je zvanično objavljena. Za godinu dana održali pet sjednica na kojima nisu imali nikakav učinak. Mijenjali su i predsjedavajućeg

Kleptokratija je oblik vlasti koji karakterizira sistematska i institucionalizirana krađa javnih sredstava i dobara od strane njenih elita.

Također, kleptokratija je izraz kojim se opisuje stanje u državi u kojoj je korupcija najviših političkih institucija dovedena do nivoa kada vlast postoji samo zarad lične dobiti pojedinaca i stranaka koji je čine, na račun šire populacije i često bez sakrivanja.

Da li se u ovim definicijama može prepoznati BiH, ovakva kakva je sada? Odnosno u trenutnom stanju u kojem su je dovele njeni vlastodršci.

Mijenjali Poslovnik

Ako je suditi prema potezu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj 21. decembra – ne može. Ovaj dom je, naime, usvojio prijedlog članova parlamentarne Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije da se pojam “kleptokratija” izbacio iz naziva ove komisije. Da bi se to desilo morali su izmjeniti Poslovnik Predstavničkog doma PSBiH.

Ovaj potez je ove sedmice ozvaničen objavom spomenute odluke u Službenom glasniku BiH.

-Razlog za donošenje izmjena Poslovnika jeste taj što smatramo da je riječ kleptokratija sadržana u riječi korupcija odnosno da predstavlja jedan od oblika korupcije i da je sasvim dovoljno da naziv bude samo Komisija za borbu protiv korupcije – stoji u obrazloženju odluke članova navedene komisije.

Izbrisan pojam “kleptokratija” u nazivu Komisije

Inače, osnivanje Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije lani je inicirao Damir Arnaut, današnji ambasador BiH u Njemačkoj, dok je bio državni poslanik. Njegov prijedlog je podržan u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ko su članovi Komisije?

Međutim, navedena komisija je u periodu od 28. decembra 2022. godine, kada je održala konstituirajuću sjednicu, pa sve do 21. novembra ove godine održala tek pet sjednice. Većim dijelom se bavila formom a ne suštinom, pa je tako zasjedala kako bi birala predsjedavajućeg, zamjenika i drugog zamjenika predsjedavajućeg, usvajala zapisnike, dogovarala metodologiju rada.

Godinu od svog osnivanja izmijenila je i svoj naziv, pa je tako pojam “kleptokratija” smatrala suvišnim. U međuvremenu, ostavku na funkciji predsjedavajućeg Komisije dao je poslanik Nermin Mandra, a na njegovu poziciju izabran je poslanik Branislav Borenovića. Osim njega, članovi ove komisije su i Predrag Kožul, Ermina Salkičević-Dizdarević, Zlatan Begić, Nenad Grković, Safet Kešo, Milorad Kojić, te Nermin Mandra.