Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanredna sjednica

Komisija za sigurnost FBiH o rezervnom sastavu policije

komisija za sigurnost333

Komisija poziva Vladu i preporučuje kantonalnim vladama da popune aktivni policijski sastav u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta policijskih službenika

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj sjednici, razmatrajući odgovor entiteta Federacije BiH na najavu formiranja rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, zaključila da navedene aktivnosti odmah obustave predstavnici međunarodne zajednice, prije svega OHR, zbog uznemirenosti građana.

– Smatramo da je to kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ukoliko ove aktivnosti ne budu zaustavljene Federacija će poduzeti adekvatne mjere – poručio je novinarima predsjednik Komisije Damir Mašić nakon sjednice.

Drugim zaključkom članovi Komisije zahtijevaju od nadležnih institucija da izvrše procjenu sigurnosno-političke situacije.

Također, Komisija poziva Vladu i preporučuje kantonalnim vladama da popune aktivni policijski sastav u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta policijskih službenika.

– Dobro je da se to popunjavanje izvrši što prije, a to je moguće u narednih šest mjeseci – kazao je Čampara.

Dodaje da nije dobro da se unosi nemir među građane Federacije sa najavama o formiranju navedenog sastava.

– Vidjet ćemo kakva će sudbina toga biti, a vjerovatno će Federacija isto učiniti – konstatovao je nakon sjednice ministar Čampara.

Osim članova Komisije i resornog ministra, sjednici su prisustvovali zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman i predstavnici međunarodnih organizacija, među kojima su bili predstavnici OHR-a, OSCE-a, Ambasade SAD-a u BiH i Delegacije EU u BiH.