Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komisija za sigurnost Skupštine KS: Brojni propusti u “slučaju Dženan Memić”

Protestna šetnja za Dženana Memića

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo počela je izvještajem o provedenom skupštinskom nadzoru Komisije za sigurnost Skupštine KS-a nad zakonitošću rada MUP-a i Uprave policije KS-a u “slučaju Dženan Memić”.

Izvještaj je podnio predsjednik Komisije Elvedin Okerić, koji je kazao da mu je policija došla u kuću da bi od njega izuzela izvještaj, što smatra da je bio nezakonit postupak Kantonalnog tužilaštva.

Podsjetio je na zaključak Komisije da se slučaj ne iznosi dok se izvještaj ne prezentira Skupštini KS-a.

Govoreći o zaključcima Komisije u “slučaju Memić”, Okerić je kazao da je konstatirano da je, pored ostalog, policijski službenik N.N. u izvještaju kazao da su svjedoci davali neprecizne i kontradiktorne podatke, ali i to da su krivotvoreni i materijalni dokazi, izuzeti videonadzori te da je policajac povrijedio službenu dužnost.

Također, u izvještaju je istaknuto da nije završen kompletan obducijski izvještaj Dženana Memića, a nisu ispoštovane ni procedure koje propisuju način saslušanja svjedoka.

Jasno je, kazao je Okerić, da su u istragu po zahtjevu kantonalne tužiteljice, bila angažirana 22 policijska službenika, ali je utvrđeno da neki nisu bili imenovani kao policijski službenici MUPKS-a.

Tadašnji komesar Vahid Ćosić, naveo je Okerić, nije organizirao i nadzirao policijskom operacijom, ali je primijećen razmještaj policije, te da je pored ostalog izostala i saradnja policije i Tužilaštva.

Komisija za sigurnost smatra opravdanim pokretanje nadzora, te da su slabosti sistema izazvale nepravdu i nepovjerenje javnosti u pravni sistem.

Predložila je da u roku od šest mjeseci Tužilaštvo KS-a pokrene postupak odgovornosti protiv svih onih kod kojih je utvrđen bilo kakav nedostatak u obavljanju službene dužnosti.

Također je predloženo da se hitno pokrene procedura izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima KS-a kao i da se pojačaju mehanizmi nadzora, jer su oslabljeni, te da se preciziraju zadaci policijskih službenika.

Nakon izvještaja Okerića, uslijedila su zastupnička pitanja i rasprava.

Skupština Kantona Sarajevo traži pokretanje odgovornosti u “predmetu Memić”

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana povodom izvještaja Komisije za sigurnost o provedenom skupštinskom nadzoru nad zakonitošću rada Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a u “predmetu Dženan Memić” završena je zaključkom kojim se od Tužilaštva KS-a traži da pokrene proceduru odgovornosti.

– Shodno podnesenom izvještaju Komisije za sigurnost, zahtijeva se od nadležnih organa Tužilaštva KS-a, MUP-a i Uprave policije MUPKS-a, da u skladu sa svojim nadležnostima pokrenu proceduru odgovornosti svih onih koji su počinili određene propuste postupajući u navedenom predmetu i slučaju te da o provedenim postupcima izvijeste Skupštinu KS-a najkasnije u roku od šest mjeseci – navodi se se u zaključku.

Također, naloženo je Vladi KS-a da preispita i ako ocijeni potrebnim za neku od narednih sjednica SKS-a dostavi izmjene i dopune Zakona o MUP-u da bi se mogli uskladiti drugi zakonski i podzakonski propisi iz te oblasti.

Skupština KS-a je na prijedlog zastupnika Rasima Lakote prihvatila zaključak, da SKS traži od disciplinskog tužioca VSTV-a da ispita odgovornost Kantonalnog tužilaštva zbog pokušaja nelegalnog pretresa, izuzimanja dokaza od predsjedavajućeg Komisije za sigurnost SKS-a Elvedina Okerića.

Skupštini se obratio otac Dženana Memića Muriz Memić i advokat porodice Memić Ifet Feraget koji su zahvalili Komisiji na izvještaju i time uradili veliki posao.