BiH

parlament fbih

Komisija za sigurnost traži smjenu Solaka i suspenziju dvojice šefova

13/05/2020

Od Vlade FBiH zatraženo je da dostavi zaključke usvojene na osnovu dva izvještaja koje joj je dostavio Federalni štab civilne zaštite

Komisija za bezbjednost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ocijenila je da je izvještaj Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) o javnim nabavkama od proglašenja stanja nesreće zbog epidemije virusa korona nedovoljan, te je zatražila njegovu dopunu, kao i smjenu direktora Uprave Fahrudina Solaka.

Komisija je na današnjoj sjednici konstatovala da Federalna uprava civilne zaštite nije u izvještaju odgovorila na pitanja članova Komisije i da je dobijen statistički pregled nabavki, zbog čega je zatraženo njegovo dopunjavanje informacijama za svaku pojedinačnu nabavku, ugovor i odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Od Vlade FBiH zatraženo je da dostavi zaključke usvojene na osnovu dva izvještaja koje joj je dostavio Federalni štab civilne zaštite.

Osim smjene direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, Komisija za bezbjednost Predstavničkog doma zatražila je i suspenziju šefova Sektora za finansijsko-ekonomske poslove nabavke i skladištenja, te šefa Odsjeka za nabavke i skladištenje u Upravi civilne zaštite.

Od federalnog premijera Fadila Novalića i komandanta Federalnog štaba civilne zaštite Jelke Milićević zatraženo je da prisustvuju jednom od narednih sastanaka komisije, a od federalnog pravobranilaštva da se izjasni o mogućnostima poništenja ugovora koji je Federalne uprave civilne zaštite sklopila sa firmom “Srebrena malina” za nabavku 100 respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM, prenosi Srna.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.