Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komora zdravstvenih tehničara podržava štrajk u KS

Komora zdravstvenih tehničara svih profila Federacije BiH (KZTFBiH) podržava Odluku o stupanju u generalni štrajk zdravstvenih radnika 13. oktobra, a prema odluci Generalnog odbora Sindikata zdravstva Kantona Sarajevo donesenoj 26. septembra ove godine, saopćeno je iz te komore.

KZTFBiH pažljivo prati i analizira situaciju u zdravstvu KS, vodi dijalog sa nadležnima, ukazuje na moguće greške i predlaže određene aktivnosti uz pomoć kojih bi se zdravstvena zaštita zaista približila okvirima kojima će uskoro EU uvjetovati državu BiH.

“Stava smo da nadležni, tijekom kreiranja i implementacije odluka od interesa za zdravstvo, nisu na vrijeme ili nikako savjetovali struku, neovisno o profilu i stupnju obrazovanja kojoj ona pripada, te da su dugoročno promatrano rezultati takvih poteza jasno vidljivi na terenu”, ističu iz KZTFBiH.

Osim činjenice da je posljednje usklađivanje satnice napravljeno 15. aprila 2008. godine, zdravstvo u cijeloj FBiH, većinski promatrano, obavlja svoju djelatnost suočavajući se s drugim profesionalnim i organizacijskim problemima, kao što je manjak vremenskih i normativa po profilu, loše definiranih ugovornih odnosa između poslodavaca i financijera. Sve pobrojano pogoršava uvjete rada u kojima zdravstveni profesionalci rade za malu satnicu.

KZTFBiH prepoznaje legalnost i legitimnost zahtjeva organizatora štrajka, podržavajući svoje članstvo, organizatora i sve radnike u zdravstvu, neovisno o stručnom zvanju i stupnju obrazovanja unutar medicinske i nemedicinske struke.