Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

STANIĆE NIKO NE MOŽE ZAUSTAVITI

Kompanija BFS ponovo skinula pečat i pokrenula rad kamenoloma u Kreševu

kresevo

Po ko zna koji put federalni vodni inspektor zapečatio je kamenolome Rastovice i Krčevine u Kreševu. Vlasnici, kompanija BFS, i ovaj put su skinuli pečat i nastavili sa radom. Ne pomažu ni nalozi inspekcije ni podignute optužnice, za Staniće zakoni ne vrijede. U isto vrijeme, državi duguju skoro 900 hiljada KM poreza

Federalni vodni inspektor je 3. oktobra ove godine ponovo zabranio rad kamenoloma Rastovice i Krčevine u Kreševu. Vlasnik, kompanija BFS, nema potrebne dozvole za rad kamenoloma koji svakodnevno zagađuju okolinu ispuštanjem otpadnih voda i ugrožavaju zdravlje mještana.
Privremeno zatvaranje traje do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo, piše Žurnal.

Samo nekoliko dana nakon zabrane izrečene 3. oktobra kamenolom, prema onome što su mještani ispričali Žurnalu, ponovo radi. Unutar kompleksa je nemoguće ući jer je riječ o privatnoj imovini.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove potvrđuju da ih je MUP SBK već 10. oktobra obavijestio da je pečat ponovo skinut i pogon radi, pa je dan kasnije, 11. oktobra federalni vodni inspektor ponovo postavio pečat FUZIP-a:

– S obzirom da povreda službenog pečata predstavlja krivično djelo iz člana 366. Krivičnog zakona FBiH o svemu su obaviješteni nadležni policijski i pravosudni organi – kažu za Žurnal iz FUZIP-a.

Apsurd sa zabranama inspekcija, pa čak i optužnicama koje se podižu, jeste da one u ovom slučaju ne znače apsolutno ništa. Za kompaniju BFS i porodicu Stanić zakona nema i nema nikoga da ih u tome zaustavi.

Član 366 ovog zakona za navedeni prekršaj propisuje kaznu zatvora od tri mjeseca do tri godine. Član 31 propisuje da će se kazniti i saučesnici:

– Ako više osoba zajednički učini krivično djelo, učestvovanjem u učinjenju krivičnog djela ili preduzimajući što drugo čime se na odlučujući način doprinosi učinjenju krivičnog djela, svaka će se od njih kazniti kaznom propisanom za to krivično djelo.

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona u aprilu ove godine podiglo je optužnicu protiv Sanele Kozadra kao ovlaštenog lica u BFS-u zbog istog djela.

Naime, prošle godine federalni inspektor zapečatio je objekat zbog neposjedovanja dozvola. Sanela Kozadra tada je naložila da se pečat skine i pogon nastavi sa radom. U maju ove godine protiv nje je potvrđena optužnica za to djelo – krivično djelo skidanje ili povreda službenog pečata iz člana 366 krivičnog zakona Federacije BiH:

– Optužnicom potvrđenom od strane Općinskog suda u Kiseljaku, terete se da su neutvrđenog dana u vremenskom periodu od 21.5.2021. do 8.9.2021. Sanela Kozadra, postupajući u svojstvu direktora društva BFS naložila da se sa proizvodnog pogona društva koje je bilo predmet kontrole Federalne uprave za inspekcijske poslove i kojem je zbog utvrđenih nepravilnosti izrečena administrativna mjera od strane federalnog inspektora zaštite okoliša naložila da se skine službeni pečat kao i traka sa obrascem i natpisom da je zatvoreno gradilište –inspekcija, te postupajući u svojim radnjama svjesno i sa namjerom u interesu firme BFS d.o.o Kreševo naložila da pogon otpočne sa radom, a što je sve utvrđeno prilikom kontrole od strane Federalne uprava za inspekcijske poslove Sarajevo.

Više od godinu dana kasnije, optužnica ne znači ništa za kompaniju BFS, kao ni novi nalog za zatvaranje pogona. Oni jednostavno ponovo rade. Kompaniji BFS smo poslali upit zbog čega kontinuirano krše naloge inspekcije ali odgovor nismo dobili.

Direktorica BFS-a je Sanela Kozadra. Osnivač BFS Kreševo je BFS GmbH sa sjedištem u Minhenu. Pisali smo više puta kako su direktori BFS GmbH u Njemačkoj billi Goran Stanić i Sanela Kozadra, ali da je prema dostupim podacima tamošnjih registara ova firma likvidirana od avgusta 2020. Sanela Kozdra na različitim pozicijama pojavljuje se u drugim kompanijama čiji je osnivač Goran Stanić – u kompaniji MIS je direktorica, a u K.F.K.PLIn Kreševo prokurista, a direktor je Goran Stanić.

Kompanija BFS je i poreski dužnik. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, zaključno sa 30. septembrom ove godine BFS duguje skoro 900 hiljada KM poreza.

Taj dug kontinuirano raste – prošle godine u istom periodu iznosio je oko 613 hiljada KM. Prihod kompanije u prošloj godini bio je oko 7,3 miliona KM.