Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rse

Kompanija koja je neuspješno pokušala instalirati respiratore otkrila u čemu je problem

gorazde respiratori (1)

Iz firme Profesional Medic kažu kako će „kontaktirati proizvođača, dostaviti im test karte iz kompjutera, te ih zamoliti da im daju dalju podršku u preinstalaciji softvera i zamjeni određenih dijelova koji mogu biti neispravni“

Od stotinu respiratora nabavljenih iz Kine, zbog kojih je u Federaciji BiH izbila afera “Respiratori”, neispravna su četiri, a za ostalih 96 još nije poznato da li rade ili ne.

To je pokazalo testiranje i instalacija ovih uređaja tipa ACM812A, koje je Federalna uprava civilne zaštite naručila iz Kine u aprilu. Testirani su u utorak, 27. oktobra u Kantonalnoj bolnici u Goraždu, a onda dan kasnije u Sarajevu.

Nermina Kamenica, direktorica bolnice u Goraždu kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako je jedan uređaj vraćen odmah po prispijeću, a za drugi je tokom instalacije utvrđeno da ne radi u punom kapacitetu.

Iste greške pojavile su se i tokom instalacije dva od ukupno 16 respiratora, koliko ih je bilo namijenjeno Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“Kada se pusti kisik na 50 posto, aparati normalno rade. Međutim, kako podižemo kisik, tako varira volumen, što već nije dobro, a teško oboljelim pacijentima je potrebno davati 100 posto kisika“, objašnjeno je za RSE iz firme „Profesional Medic d.o.o.“ iz Srbije, koja je bila zadužena za instalaciju respiratora.

Kako je Mustafa Kadribegović, vršilac dužnosti direktora FUCZ-a, pojasnio za RSE, srbijanska firma i njena sestrinska firma, „Dre Medical“ iz Sarajeva, nisu ovlašteni serviseri proizvođača kineskih respiratora, ali “imaju ovlaštenja da rade servisiranje, kao i dugogodišnje iskustvo”.

Iz firme Profesional Medic kažu kako će „kontaktirati proizvođača, dostaviti im test karte iz kompjutera, te ih zamoliti da im daju dalju podršku u preinstalaciji softvera i zamjeni određenih dijelova koji mogu biti neispravni“.

Navode da od dobre volje kineskog proizvođača zavisi da li će prihvatiti molbu.

“Pokušat ćemo ustanoviti da li je riječ o softverskoj ili fabričkoj grešci. U ovom trenutku ne možemo tvrditi da su svi takvi, ali ih je neophodno pregledati i tražiti načine kako da ih popravimo. Ukoliko je softverska greška, onda će proizvođač poslati nove softvere, a mi ćemo raditi ponovna mjerenja da ponovo provjerimo njihovo stanje”, navodi se iz firme Profesional Medic za RSE.

Dok se to ne desi, 99 respiratora se nalazi u skladištu ‘Hercegovina lijeka’ u Rajlovcu, nedaleko od Sarajeva, a tamo će biti vraćen i uređaj iz Goražda.

Firma ‘Srebrena malina’ kupila je 100 kineskih respiratora za 10,5 miliona KM. Novac je dala Vlada Federacije BiH, a sporni ugovor je potpisala Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ). Od aprila, od kako su nabavljeni, respiratori se nalaze skladištu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zbog sumnjive nabavke otvorilo predmet u kojem su osumnjičeni premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak.