Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

počelo postavljanje

Kompletno Istočno Sarajevo biće pokriveno sa 180 kamera

nadzorne kamere

Grad finansira pola ukupnog projekta, a preostalu polovinu općine, dok tehnički dio posla, montažu i postavljanje sistema radi policijska tehnička služba

Na području Istočnog Sarajeva bit će postavljen videonadzor sa 180 kamera na značajnim mjestima. Kako je za „Dnevni avaz“ potvrdio gradonačelnik Nenad Vuković, u toku je instaliranje kamera.

Projekt „Za bezbjednije Istočno Sarajevo“ pokrenut je na inicijativu i u saradnji s Policijskom upravom, a cilj je preventivno djelovanje kad je u pitanju kriminalitet, ali s druge strane i brže otkrivanje i dokazivanje potencijalnih krivičnih djela na ovom području.

Kamere nove generacije i veoma visoke rezolucije mogu snimiti registarske tablice, ali i lica osoba koje se kreću na tim lokacijama.

– 110 lokacija pokrivaće 180 kamera. U dogovoru s Policijskom upravom, pokrićemo sve ulaze i izlaze na prostoru šest opština grada. Također, kamere će snimati i sve važne raskrsnice puteva, trgove, te javne objekte od značaja za grad kao što su Univerzitet, škole, vrtići i druge javne institucije – kazao je Vuković.

Prema Vukovićevim riječima, trenutno je u toku realizacija i polovina kamera je već postavljena. Kazao je da je za projekt vrijedan 405.000 KM model finansiranja takav da Grad finansira pola ukupnog projekta, a preostalu polovinu općine, dok tehnički dio posla, montažu i postavljanje sistema radi policijska tehnička služba.

– Ponosan sam i zadovoljan da sam uspio okupiti sve načelnike opština i postići dogovor o ovako bitnoj stvari kao što je veća bezbjednost građana. Ostavili smo političke razlike sa strane pa je ovo primjer dobre prakse kako se mogu institucije sistema dogovoriti da zajedno urade neku dobru stvar – rekao je Vuković.