Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak s Murphyjem

Komšić ambasadoru SAD-a obrazložio zašto je tražio ocjenu ustavnosti Schmidtove odluke

komsic murphy

Izraženo je zajedničko očekivanje da će rezultati izbora biti implementirani te da će vlasti biti formirane u okviru zakonom utvrđenih rokova, saopćeno je iz Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Michaela Murphyja, na sastanku je razgovarano o aktivnostima za formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini sa posebnim akcentom na bh. entitet Federacija Bosne i Hercegovine na temelju odluka visokog predstavnika.

– U tom pogledu član Predsjedništva BiH Komšić obrazložio je razloge podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti odluka visokog predstavnika donesenih nakon održavanja općih izbora, posebno naglasivši da podržava instituciju OHR-a u okviru njenih nadležnosti. Isto tako je istaknuo da, kad odluke OHR-a postanu dio pravnog sistema Bosne i Hercegovine, one postaju podložne eventualnim zahtjevima za ocjenu ustavnosti – navodi se.

Sagovornici su također razgovarali o putu Bosne i Hercegovine u okviru euroatlantskih integracija, odnosno mogućem kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, kao i o nastavku reformi u vezi sa integracijama u NATO.

– Izraženo je zajedničko očekivanje da će rezultati izbora biti implementirani te da će vlasti biti formirane u okviru zakonom utvrđenih rokova – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.