Komšić: Apstinenti od izbora nisu zadovoljni ni vlastima ni alternativom (FOTO)

BiH

Izlaznost na općim izborima u Bosni i Hercegovini ne odgovara nezadovoljstvu koje su građani pokazivali tokom proteklog mandata, rečeno je na redovnoj sesiji Kruga 99, održanoj u nedjelju u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodničar o temi ”Demokratski kapaciteti BiH i izbori“, bio je Ivo Komšić koji je prokomentarisao opće izbore u Bosni i Hercegovini održane prošle sedmice kao i izborni rezultat.

Komšić je izjavio kako rezultati izbora donekle pružaju sliku demokratičnosti i dodao kako je, uslovno rečeno, prikladnije stranke koje su sudjelovale u izborima, podijeliti na demokratske i nedemokratske, nego na etničke/neetničke, građanske/negrađanske i tome slično.

Osvrnuo se i na podatke o izlaznosti na općim izborima koja je iznosila oko 53 posto.

“U našem ovakvom društvu, to je mali procenat. Bilo je za očekivati da će građani izaći u većem broju na izbore. Zašto? Zato što su oni u posljednje dvije godine, a čak bi se moglo reći i za cijeli ovaj protekli mandat, pokazivali svoje nezadovoljstvo s vlastima”, rekao je Komšić.

Podsjetio je na svakodnevne proteste različitih vrsta širom BiH iza kojih su uglavnom stajali građani, a ne stranke.

“Kad pogledamo ovaj izborni rezultat, odnosno izlaznost, onda, zapravo, vidimo da ta izlaznost ne odgovara onom nezadovoljstvu koje su građani pokazivali u toku ovog proteklog mandata stranaka koje su bile na vlasti”, istakao je Komšić.

Ukazao je kako ne postoji značajna promjena u izbornim rezultatima.

”Naše društvo je demokratično društvo bez obzira šta ko o njemu mislio jer, ako pogledamo izborne rezultate, onda ćemo vidjeti da je tu omjer u uspjehu na izborima između demokratskih i nedemokratskih, uvjetno kazano, stranaka, negdje pola-pola”, dodao je Komšić.

Bivši gradonačelnik Sarajeva rekao je kako, ukoliko se uzme u obzir da gotovo polovica izbornog tijela nikako nije izašla na izbore, onda je jasno o čemu se radi.

Kazao je kako pojedinci ne izlaze na izbore iz nehaja ili ih ne zanima politika, ali kao najčešće uzroke neizlaska na izbore naveo je nezadovoljstvo postojećim vlastima i nezadovoljstvo onima koji se nude da dođu na vlast.

“Mi u društvu imamo taj jedan potreban kapacitet demokratski, koji nije iskorišten iz izbora u izbore. I na prošlim i pretprošlim i tako dalje, mogli smo praviti iste analize. Šta to znači? Znači da političke stranke, pogotovo ove za koje možemo reći da su demokratske, nisu u stanju animirati građane u dovoljnoj mjeri da izađu na izbore i dobiju njihove glasove. Nisu dovoljno sposobne da građansko nezadovoljstvo organiziraju i stave u funkciju demokratskih politika”, smatra Komšić.