BiH

sastank u sarajevu

Komšić: Cavusoglu ne podržava uplitanje naših susjeda u unutrašnje poslove BiH

18/06/2022

Naglasio je da su najviše razgovarali o odnosu susjeda i njegovoj posjeti Zagrebu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da mu je ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlüt Çavuşoğlu potvrdio da Turska ne podržava pokušaje bh. susjeda da se upliću u unutrašnje poslove BiH te da stoji uz teritorijalni integritet, suverenitet i stabilnost BiH.

Komšić je to izjavio danas medijima nakon sastanka s ministrom Çavuşoğluom u Sarajevu, ističući da je riječ o izuzetno prijateljskoj zemlji.

Naglasio je da su najviše razgovarali o odnosu susjeda i njegovoj posjeti Zagrebu.

Na pitanje o održavanju trilaternog sastanka između Turske, BiH i Srbije, Komšić je kazao da niko u Predsjedništvu BiH nema problem s tim da se održi taj sastanak.

– Što se tiče odnosa između Zagreba i Beograda, razgovarali smo i maloprije sam se osvrnuo na to uvjeravanje ministra Çavuşoğlua da ne podržava ono što Zagreb pokušava u smislu intervencije u unutaršnje poslove BiH, pa i u smislu izmjena Izbornog zakona. To je naša stvar – istakao je.

Tvrdi da su pokušaji Zagreba da zloupotijebe sastanke, bilateralne, pa čak i poziciju zemlje članice Evropske unije ili NATO-a, samo odraz njihovog očaja.

– Što više budu uporniji, naš odgovor će biti sve čvršći. Drago nam je da imamo podršku Republike Turske za takav stav, a ne za stav koji se pokušao lansirati nakon tog sastanka u Zagrebu, da ovdje treba otvarati pregovore između dva naroda, odnosno ko predstavlja narode – naglasio je.

Govoreći o unutrašnjim odnosima u BiH i izmjeni Izbornog zakona, Komšić je kazao da je Parlamentarna skupština BiH jedino mjesto gdje se o tome odlučuje.

– Sigurno se neće odlučivati niti u Zagrebu, Beogradu, Briselu, Berlinu, Washingtonu, Ankari – zaključio je Komšić.

Džaferović: Vrlo prijateljski i jako koristan sastanak za BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas nakon susreta sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlütom Çavuşoğluom u Sarajevu, da postoji ogroman prostor za napredak i jačanje saradnje u ekonomskoj oblasti između BiH i Turske.

– Vrlo prijateljski i jako koristan sastanak za BiH. Govorili smo o našim biletaralnim odnosima koji su u svakom sektoru na najvišem mogućem nivou. Odnosi su izvanredni, prijateljski i bratski u oblasti politike, a oni u oblasti ekonomije bi mogli da budu na višem nivou i radimo na tome – istakao je Džaferović.

Pojasnio je da je sastanak bio prilika da analiziraju te odnose te da uvide šta je to što mogu još više uraditi kako bi unaprijedili izuzetno dobre odnose.

Tvrdi da u oblasti ekonomije postoji prostor za jačanje saradnje te podsjetio je da su Turska i BiH zaključile Ugovor o slobodnoj trgovini. Dodao je da je Turska BiH dala najpovoljniji režim kad je u pitanju slobodna trgovina u odnosu na ostale države svijeta.

– Tu postoji ogroman prostor za napredak i jačanje saradnje. To ćemo svakako iskoristiti – poručio je.

Džaferović je naglasio da Turska igra vrlo važnu i vrlo značaju stabilizirajuću ulogu na području cijelog zapadnog Balkana, što je vrlo važno, a posebno u današnjem vremenu. Također je kazao da Turska podržava suverenitet, teritorijalni integritet BiH te njen evropski i NATO put.

– Turska podržava sve reforme koje smo napravili u BiH, to je prijatelj koji ne traži ništa od Bosne i Hercegovine, a pruža nam podršku. Najvažnija stvar je da je odnos Turske prema BIH iskren, pošten i prijateljski – poručio je.

Govoreći o odnosu BiH spram invazije Ruske Federacije na Ukrajinu, Džaferović je podvukao da se tu ništa nije promijenilo niti da se može promijeniti odlaskom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Sankt-Peterburg.

– To je njegov privatni odlazak i iza toga ne stoji Predsjedništvo BiH – zaključio je Džaferović.

Niz sastanaka u Sarajevu

Çavuşoğlu boravi u zvaničnoj dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u okviru koje je tokom jučerašnjeg dana posjetio Šehidsko mezarje Kovači te održao sastanke sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom-ef. Kavazovićem i visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom. Također, danas se sastao s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković te prevladavajućim Predsjedništva Šefikom Džaferovićem.

Çavuşoğlu je 14. juna u Istanbulu razgovarao s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o dešavanjima u regionu, posebno u BiH.

Posjeta Mevluta Cavusoglua Bosni i Hercegovini dio je šire turneje šefa turske diplomatije koja uključuje sastanke i razgovore sa zvaničnicima Hrvatske, Srbije i Kosova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.