Globus

neprovjerljivi podaci

Rusi tvrde da su ubili 51 državljanina BiH u Ukrajini, nisu objavili imena

18/06/2022

Ovi podaci nisu nezavisno provjereni i lako je moguće da se radi o ruskoj ratnoj propagandi

Ministarstvo odbrane Ruske federacije objavilo je tablicu koja, kako tvrde, sadrži broj “plaćenika” koji su se došli boriti u Ukrajinu protiv Rusije, broj ubijenih, broj onih koji su napustili Ukrajinu te broj preostalih u Ukrajini.

“Rusko ministarstvo odbrane prati i bilježi prisutnost svakog stranog plaćenika u Ukrajini”, objavili su na svojim web stranicama.

Tvrde da u borbene operacije nisu uključeni samo “plaćenici” nego i oni koji su došli obučavati ukrajinske vojnike te pomagati u popravcima zapadnog oružja koje je poslano u Ukrajinu, tvrde

U tablici koju su objavili Rusi tako tvrde da su u Ukrajinu od 24. februara, dakle od početka ruske invazije, stigla i 167 državljana BiH na ukrajinsku stranu. Od toga, tvrdi rusko ministarstvo odbrane, 51 je ubijen, 46 je napustilo zemlju, te da ih je s jučerašnjim datumom u Ukrajini ostalo još 70.

Prema podacima koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane, po broju “plaćenika” u Ukrajini, prva je Poljska s 1831, druga je Rumunija sa 504, a treća Velika Britanija sa 422.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da se od početka invazije, za Ukrajinu borilo 6.956 “plaćenika”, od kojih je njih 1.956 ubijeno, a 1.779 je napustilo zemlju.

Ovi podaci nisu nezavisno provjereni i lako je moguće da se radi o ruskoj ratnoj propagandi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.