BiH

članovi predsjedništva bih

Komšić će uputiti protestnu notu zbog nagrade Handkeu, Dodik poručio: Neka piše

11/10/2019

Dodik je rekao novinarima u Bosanskoj Gradišci da je on protiv toga, ali da ako Komšić hoće da piše privatno, on tu ništa ne može

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće biti ništa od najave predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića o slanju protestne note Nobelovom komitetu u vezi sa nagradom Peteru Handkeu, navodeći da se odluke o takvim pitanjima u ime BiH mogu donijeti samo uz saglasnost sva tri člana.

Dodik je rekao novinarima u Bosanskoj Gradišci da je on protiv toga, ali da ako Komšić hoće da piše privatno, on tu ništa ne može.

“Ako hoće da to piše privatno, šta ja tu mogu”, naveo je Dodik.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je Handkeu ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost za, kako je navedeno, “uticajan rad koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja”.

Handke je devedesetih godina prošlog stoljeća bio tvrdi zagovornik politike Slobodana Miloševića, te koji je u periodu 1992-1995. opravdavao ratne zločine u Bosni i Hercegovine i stajao u zaštitu njihovih izvršilaca.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je danas u Beču da će naredne sedmice Švedskoj akademiji nauka i Nobelovom komitetu biti poslato protestno pismo zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

On je rekao za N1 da je siguran da je onaj ko je utemeljio nagradu imao u vidu ljude koji donose i šire mir, a ne, kako se izrazio, likove poput Handkea, koji šire mržnju i negiraju zločine i genocid zasnovan na etničkoj ili vjerskoj mržnji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.