Travnik

Uručeni ključevi novih domova za 20 porodica (VIDEO)

stanovi

Resorni ministar Edin Ramić izjavio je da je današnji događaj još jedan korak ka ukupnom cilju Projekta CEB II, a to je zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja

Svečana ceremonija uručenja ključeva stanova za 20 raseljenih porodica i porodica u stanju socijalne potrebe, koje su živjele u kolektivnom centru na lokalitetu travničkog naselja Dolac na Lašvi, upriličena je danas u Travniku.

Radi se o novoj zgradi koja je izgrađena u okviru Projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja“ – CEB II, koji na području Federacije BiH implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Resorni ministar Edin Ramić izjavio je da je današnji događaj još jedan korak ka ukupnom cilju Projekta CEB II, a to je zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja.

– Završetkom ovog podprojekta čiju implementaciju je provodilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fondom za povratak BiH, resornim kantonalnim ministarstvom SBK i Općinom Travnik, svoj dom danas dobiva 20 porodica koje su bile smještene u objektima kolektivnog i alternativnog smještaja u Travniku – rekao je Ramić.

Dodao je im je cilj da u što skorijem periodu osiguraju stambeno rješenje za sve raseljene osobe, kako bi resurse usmjerili ka ekonomskom jačanju te kategorije sa naglaskom na povratak.

Ramić je istakao da je u okviru projekta CEB II u Srednjobosanskom kantonu planirana izgradnja još jedne zgrade na području općine Donji Vakuf.

Načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić naveo je da je to zgrada socijalnog stanovanja u kojoj će živjeti raseljene osobe i osobe u stanju socijelne potrebe.

Pojasnio je da socijalno stanovanje podrazumijeva povlaštenu cijenu stanovanja, te će stanari plaćati kiriju od 90 feninga po kvadratu što će biti korišteno za održavanje objekta.

Ukupna vrijednost novoizgrađene zgrade u Općini Travnik iznosi 1,7 miliona KM, od čega su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope oko 1,3 miliona KM. Ostatak sredstava je učešće Općine koja je obezbijedila zemljište, projektnu dokumentaciju, dozvole, usluge nadzora nad izvođenjem radova i priključenje objekta na potrebnu infrastrukturu.

Inače, u okviru Projekta CEB II, na području Federacije BiH planirana je realizacija 49 podprojekata u 29 općina, u kojim će biti izgrađeno ili sanirano 1.450 stambenih jedinica za 4.350 korisnika iz kategorije raseljenih ili osoba u stanju socijalne potrebe.

Kreditno zaduženje Federacije BiH za realizaciju Projekta CEB II iznosi blizu 80 miliona KM.

CEB II je projekt u vrijednosti od oko 120 miliona KM za BiH, koji se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope, a krovna institucija projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dok su implementatori resorna entitetska ministarstva, kantonalna ministarstva/uprave, općinske i gradske vlasti i CRS.