BiH

Član Predsjedništva BiH

Komšić: Dodikovo zalaganje za američke interese je licemjerno, čak i smiješno

07/09/2020

Pokazalo se da su Dodikove najave obično dezavuisanje i deziformisanje javnosti, kaže Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da će tražiti premještanje ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem.

“Ovo Dodikovo zalaganje za, kako on kaže, američke interese je licemjerno, a čak i smiješno. Ono dolazi od strane čovjeka sa američke crne liste. Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se se protivi zajedničkoj BiH i SAD protiv terorizma, da odbija američke posmatrače na izborima, pa nema čovjeka u BiH koji je više protiv američkih interesa”, izjavio je Komšić, prenosi N1.

“Na ovaj način želi da prikrije svoj sukob sa američkom administracijom, i o ovakvim populističkim prijedlozima nema priče”, dodao je.

Komšić je komentarisao i sporazum Srbije i Kosova koji je nedavno potpisan u Washingtonu.

– Pokazalo se da su Dodikove najave obično dezavuisanje i deziformisanje javnosti, izjavio je Fenu član Predsjedništva BiH Željko Komšić, komentirajući to što na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdullaha Hotija s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Bijeloj kući nije ni spomenuto povezivanje Republike Srpske sa statusom Kosova, što je najavljivao član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik.

– Niti je o tome bilo govora, niti status države Kosovo se može povezivati sa statusom Bosne i Hercegovine ili bilo kojeg njenog dijela – naveo je Komšić.

Nažalost, upozorio je, dio javnosti prečesto nasjeda na takve spinove.

– Što se tiče samog sporazuma između predstavnika Republike Srbije i Republike Kosovo, čini se da su uvaženi određeni politički realiteti, kojih su inače svi svjesni, samo ih je škakljivo tumačiti kao političku realnost, koja vodi ka međusobnom priznanju između dvije države – zaključio je Komšić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.