Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo BiH

Komšić i Bećirović sa specijalnim britanskim izaslanikom Peachom, Cvijanović nije došla

l_8f283714538858d870638db83836fb14

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju ekonomske saradnje sa posebnim akcentom na važnost privlačenja investicija iz Ujedinjenog Kraljevstva

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović primili su specijalnog izaslanika UK Velike Britanije i Sjeverne Irske za Zapadni Balkan ser Stuarta Peacha.

Komšić i Bećirović su izrazili zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva te intenzivnim političkim dijalogom i saradnjom.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli važnost podrške Ujedinjenog Kraljevstva reformskim i integracionim procesima u Bosni i Hercegovini. Izrazili su zahvalnost za dosadašnji snažan angažman Ujedinjenog Kraljevstva kao i najavljeni nastavak političkih, ekonomskih, sigurnosnih i drugih vidova podrške Bosni i Hercegovini.

Komšić i Bećirović su naglasili da je Ujedinjeno Kraljevstvo kao snažan zagovornik euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine iniciralo otvoreniji pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini. To je, kako je rečeno, dalo novi podstrek reformskom procesu i ubrzanju puta Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama.

Specijalni izaslanik ser Stuart Peach je istakao da će Ujedinjeno Kraljevstvo i ubuduće pružati podršku euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, reformskim procesima i vladavini prava te da UK ostaje posvećeno demokratskom i sigurnosnom napretku Bosne i Hercegovine i prosperitetu zemlje u cjelini. Naglasio je da je interes UK jačanje sigurnosti i stabilnosti regije Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju ekonomske saradnje sa posebnim akcentom na važnost privlačenja investicija iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Specijalni izaslanik ser Stuart Peach je potvrdio da UK planira povećanje ulaganja u infrastrukturu Zapadnog Balkana putem britanskih investicijskih partnerstava. To će, kako je istakao, između ostal, povećati energetsku nezavisnost, zaposlenost, proširiti proizvodne kapacitete a putem transfera tehnologija povećala bi se i konkurentnost privrede.

Razgovarano je i o saradnji u oblasti odbrane.

Po riječima specijalnog izaslanika ser Stuarta Peacha Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti pružati podršku Oružanim snagama BiH, kao simbolu jedinstva, kako bi se ojačala stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.