BiH

Predsjedništvo bih

Komšić i Džaferović se sastali sa Johansson, migrantska kriza jedina tema razgovora

19/02/2021

Na sastanku je istaknuto pitanje jačanja kapaciteta za efikasnije i adekvatno upravljanje migracijama na teritoriji BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali su se s komesarkom za unutrašnje poslove Evropske unije (EU) Ylvom Johansson, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi Predsjedništva su izrazili dobrodošlicu Johansson i zahvalnost zbog interesa EU za partnersku saradnju sa BiH, imajući u vidu i kontinuirane posjete visokih dužnosnika EU Bosni i Hercegovini.

Istaknuta je dobra saradnja i zahvalnost šefu delegacije EU u BiH Johannu Sattleru za podršku koju pruža vlastima u BiH u realizaciji i ispunjavanju uslova za EU integracije BiH, a koji je ujedno bio u delegaciji s komesarkom Johansson.

Johansson je predstavila aktivnosti na implementaciji novog pakta o migracijama i azilu i dostizanje zajedničkog mehanizma za upravljanje migracijama, te novi pristup koji treba ojačati zajedničku politiku migracija i azila.

Pitanja kojima će se posvetiti nužna i dalja pažnja EU su pitanje jačanja granične policije, u svrhu bolje kontrole granica, a u cilju sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH, odnosno migranti koji ne budu imali odobren azil bit će vraćeni u zemlju porijekla, odnosno polaska, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

U razgovoru s članovima Predsjedništva BiH istaknuto je pitanje jačanja kapaciteta za efikasnije i adekvatno upravljanje migracijama na teritoriji BiH. Svi nadležni nivoi vlasti u BiH su pozvani na saradnju i koordinaciju u rješavanju situacije uz nastavak podrške i pomoći od strane EU i međunarodnih organizacija. U tom kontekstu je razgovarano i o potpisivanju i realizaciji Sporazuma o readmisiji i jačanju readmisijskih kapaciteta.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili za interes i podršku EU u rješavanju problema u vezi s migrantskom krizom u BiH, te ponovili opredjeljenje i iskazali spremnost za punopravno članstvo u EU i provedbu reformi u procesu evropskih integracija, te u realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije (EK).

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sastanku je prisustvovala savjetnica Ana Trišić-Babić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.