Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Program malih grantov

Podrška mještanima koji se bore protiv izgradnje mini hidroelektrana

ugar_cuvari_rijeka_ (1)

Program malih grantova vode Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i Centar za životnu sredinu (BiH), a finansijski je podržan od Ministartstva vanjskih poslova Republike Češke kroz program za promociju tranzicije

Program malih grantova koje će finansirati Ministarstvo vanjskih poslova Češke podržat će nastojanja lokalnog stanovništva u Bosni i Hercegovini koje se protivi izgradnji malih hidroelektrana na vodotokovima u njihovom području, saopćila je Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Uzimanje uzoraka iz zagađene rijeke Neretve, pokretanje informativne kampanje o negativnim uticajima malih hidroelektrana (MHE) planiranih za gradnju na rijeci Neretvici, istraživanje eko-sistema rijeke Doljanke ili izrada originalne bojanke s ljepotom predjela oko rijeke Bjelave, neke su od aktivnosti lokalnih inicijativa koje će biti obuhvaćene ovim programom malih grantova.

– Zahvaljujući programu malih grantova, možemo da pomognemo lokalnom stanovništu da spriječi krađu, zagađenje i trovanje njihove vode za piće ili izlaganje suši i poljoprivrednim gubicima. Također, ljudi će naučiti kako da poduzmu praktične korake za odbranu od izgradnje malih hidroelektrana – rekla je Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Program malih grantova vode Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i Centar za životnu sredinu (BiH), a finansijski je podržan od Ministartstva vanjskih poslova Republike Češke kroz program za promociju tranzicije.

– Naš cilj je da zaštitimo vodene tokove Bosne i Hercegovine od zagađenja i štetnih hidroenergetskih pojekata; stoga trebamo da podržimo ljude koji će to raditi na regionalnom nivou boreći se protiv izgradnje mini hidroelektrana, radeći monitoring kvaliteta vode ili edukujući javnost – kazala je Zuzana Vachunova, koordinatorica češke nevladine organizacije Arnika, uime zajedničkog projekta između Češke i BiH.

Lokalna inicijativa “Jer nas se tiče” se već godinama bori protiv nelegalne deponije Uborak u Mostaru koja zagađuje rijeku Neretvu i ugrožava zdravlje građana. Zahvaljujući grantu, moći će da se uzmu uzorci vode, utvrdi zagađenje rijeke Neretve i predstave podaci javnosti i odgovornim vlastima.

Početkom prošle godine, mještani koji žive blizu rijeke Neretvice saznali su da se planira izgradnja 15 malih hidroelektrana koje bi imale negativni uticaj na kvalitet vode i zemljišta, kao i na riječni eko-sistem. Od tada se mještani suprotstavljaju ovom problemu pravnim koracima, fizičkim blokadama i medijskom kampanjom. Zahvaljujući programu malih grantova, informativna kampanja s javnom tribinom fokusiranom na lokalne građane i donosioce odluka koju vodi udruženje “Pusti me da tečem” bit će dalje podržana.

Udruženje “Za Doljanku” iz Jablanice će fokusirati njihov projekat na procjenu eko-sistema rijeke Doljanke, koji je uzurpiran izgradnjom mini hidroelektrane Zlate, projektom čiji je investitor poznati bh. košarkaš Mirza Teletović.

Već dugo se mještani bezuspješno protive ovom projektu o kojem nisu bili blagovremeno obaviješteni. Kroz ovaj grant, udruženje će angažovati biološku istraživačku studiju i procijeniti uticaj MHE na floru i faunu.

Još jedno udruženje koje se bori protiv izgradnje MHE, “Bjelava” iz Foče, iskoritit će novac za projekat koji je fokusiran na učenike i njihove roditelje. Udruženje će kreirati bojanke koje će pokazivati lokalne ljepote i organizovat će takmičenje za najbolji esej, kao i posjetu staroj vodenici na rijeci Bjelavi.