reakcije

Komšić: Ja svoj stav o Kosovu temeljim na činjenicama

zeljko komsic

Dodao je da razumije osjećaje dobrog, pa možda i najvećeg dijela srpskog naroda prema pitanju Kosova

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je tvrdnje člana Predsjedništva i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koji je kazao da Komšić izjavom o Kosovu kao državi vrijeđa sve Srbe u Bosni i Hercegovini.

– Ne pripadam vrsti političara koja bilo koga vrijeđa pogotovo kad je riječ o cijelom narodu ili narodima. Od mene to nikad niste mogli čuti, niti ćete čuti – kazao je Komšić za Fenu.

Dodao je da razumije osjećaje dobrog, pa možda i najvećeg dijela srpskog naroda prema pitanju Kosova, ali njegov stav o tome pitanju, ističe, utemeljen je na bazi činjenica, kojih su najbolje svjesni srbijansko rukovodstvo i srpski političari u BiH i pored izrazitih emocija.

Podsjećamo, Dodik je izjavio da je “potpuno neumjesno da Željko Komšić sa pozicije na kojoj se nalazi uopšte komentariše situaciju u njemu susjednoj, a nama matičnoj državi, posebno sada, kada je ponovo pokrenut dijalog Beograda i Prištine”.

Na pitanje da prokomentariše Komšićevu izjavu da je “Kosovo država” i da je to kraj priče, te da se čeka još samo da Beograd prihvati tu činjenicu i prizna i onda će stvari biti lakše, Dodik je rekao da to predstavlja otvoreno miješanje u unutrašnja pitanja druge zemlje, a s druge strane ta izjava vrijeđa sve Srbe u BiH i to bi Komšić trebalo da zna.