Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komšić: Kako se rasipa javni novac u Gradskoj upravi

ivo komsic

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić na današnjoj press konferenciji kazao je da će naredba o obustavi plaća, naknada, svih novčanih dodataka državnim službenicima, namještenicima, pripravnicima, volonterima, kao i izabranim i imenovanim funkcionerima u radnom odnosu i vijećnicima  trajati sve do donošenja usaglašenog gradskog propisa iz oblasti plaća i naknada sa odredbama Federalnog zakona o plaćama i naknadama, piše bh. novinska agencija Patria.

Komšić je iznio šokantne podatke o primanjima u Gradskoj upravi pa je tako topli obrok 16 KM dnevno, dok je u institucijama BiH 6 KM.

Regres je u prosjeku 900 KM, dok je u državnim institucijama 300 KM fiksno. Osnovica obračuna plaće iznosi 474 KM, dok je maksimalna osnovica na nivou FBiH 315 KM. Samo po osnovu toplog obroka i regresa Budžet je oštećen za 250.000 KM godišnje.

– Sve ove naknade su neoporezive i njihove isplate ne doprinose punjenju budžeta, penzionih i zdravstvenih fondova – kazao je Komšić.

Nusvajanje usaglašenog gradskog propisa bilo je i predmet inspekcijskog nadzora budžetskog inspektorata Ministarstva finansija KS Dževada Paradžika u novembru 2015. godine koji je naložio Gradu Sarajevu da uposlenim u organima vlasti uskladi visinu koeficijenata za obračun plaće sa federalnim nivoom.

Komšić je nekoliko puta upućivao prijedlog na dnevni red sjednice Gradskog vijeća, ali je naišao na opstrukcije predsjedavajućeg GV. Rok za postupanje po nalogu inspektora je istekao, a Gradu i gradonačelniku je prijetila kazna, te je Komšić bio „primoran“ donijeti naredbu 2. februara 2016. godine.

– Inspektor Paradžik kazao je da će sve predati Tužilaštvu KS jer sam ja odgovoran za trošenje javnog novca – kazao je Komšić.

Odluka o platama i naknadama u Gradu Sarajevu ponovo će biti razmatran na februarskoj sjednici zakazanoj za 24. februar 2016. godine.

Na pitanje novinara zašto ove podatke ranije nije objavio i učnio nešto kako bi se situacija promijenila, Komšić je kazao da je “naslijedio” ovakvu situaciju i “da je teško to mijenjati”. Komšić je kazao da brojni uposlenici na posao dolaze između 9 i 10, a odlaze u 15 sati.

– U organima grada i javnom preduzeću u vlasništvu Grada upošljavanja su se vršila po rodbinskim linijama, pa su tako istovremeno uposleni bračni supružnici, majka i sin, sestre i braća – kazao je Komšić.

Prema usklađenom zakonu sa federalnim nivoom, svim uposlenicima će biti povećane plate, ali će biti umanjene, odnosno usklađene naknade.