predsjednik stranke

Komšić na Kongresu DF: Staviti institucije u funkciju izgradnje građanske države

zeljko-komsic-df

Naglasio je također kako neće odustati ni posustati u zalaganju za NATO put BiH i članstvo u NATO-u

Predsjednik Demokratske fronte i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se delegatima Drugog redovnog Kongresa Demokratske fronte koji se održava u Sarajevu. Kongresu prisustvuje 350 članova stranke iz svih krajeva BiH.

Predsjednik DF-a zahvalio je delegatima Kongresa što su se odazvali uprkos pandemiji, navodeći da pored borbe protiv pandemije, jednakim intezitetom u državi traje i velika politička borba.

– Kongres održavamo u jedno vrlo izazovno vrijeme. Ne samo da se godinu i pol dana borimo sa ovim nesretnim virusom, već se nalazimo i u političkoj borbi. Borbi protiv onih koji Bosnu i Hercegovinu pokušavaju blokirati, napraviti nefunkcionalnom. Borbi protiv onih kojima je cilj podjela ljudi, a potom i podjela države. U takvim, vrlo zahtjevnim uslovima smo i radili kao organizacija proteklih godina. Politička situacija u kojoj se nalazimo, a koju nijednim svojim potezom nismo prouzrokovali, nas je natjerala i na neke teške odluke. Te odluke smo donosili hrabro. Ogromni pritisak i odgovornost smo nosili na našim leđima, iako smo mogli izabrati komfor kritičara bez odgovornosti. Ali smo izdržali, jer su nam namjere bile dobre – rekao je Komšić.

Osvrnuo se i na pozitivne i negativne aspekte u djelovanju DF-a te istaknuo kako stranka ne postoji da bi bila sama sebi svrha, već da im je stranka kuća u kojoj se okupljaju da se zajedno bore za ideje.

– I u ovoj stranci, u Demokratskoj fronti, neće biti mjesta za one koji stavljaju stranku i fotelju ispred države. A vidio sam i puno, previše, ljudi koji su tu bili isključivo radi vlastitog interesa, bez ikakve brige za ljude i državu. Prolazili su strankom brzo. Ulazili, tražili pozicije i zaposlenja, i napuštali kada to nisu dobili. Danas hoću da vam kažem vrlo jasno i direktno, takve stvari u Demokratskoj fronti se nikada više neće ponavljati. Za takve ljude i razmišljanja u našoj kući više nema mjesta”, kazao je Komšić.

Posebno je naglasio kako su zaslužni što je depolitizirana institucija poput CIK-a, koja više nije pod kontrolom “Čovića i Dodika, ili bilo koje stranke”.

– To je velika pobjeda u našoj borbi za poštene izbore. Pored toga danas smo bliže ulasku u NATO nego ikada ranije. A mnogi su nas nagovarali da odustanemo od te borbe, govorili nam da nije bitna. Bili smo, i još uvijek smo, na prvoj liniji odbrane od izbornog zakona koji bi ovu zemlju i ljude dodatno podijelio i dugoročno doveo u pitanje opstojnost Bosne i Hercegovine. Pisali smo kvalitetne zakone, insistirajući na provedbi 14 prioriteta koji nas vode u Evropsku uniju – rekao je Komšić.

Dodao je kako je primarna politička borba Demokratske fronte borba za građansku državu te da ona nije deklarativne prirode, oličena u frazama, nego aktivna dnevno- politička borba.

– Svi argumenti i sve presude evropskih i domaćih sudova su na našoj bosanskohercegovačkoj strani, i to je ono što najviše smeta političkim protivnicima ideje građanske države. Da nije tako i sa državom i s nama već davno bi bilo gotovo. Zato nikada nećemo odustati u insistiranju na provođenju tih presuda jer njihova implementacija vodi ka formiranju građanske države- kazao je Komšić.

Naglasio je također kako neće odustati ni posustati u zalaganju za NATO put BiH i članstvo u NATO-u, prenijela je Služba za odnose s javnošću DF-a.

– Zato smo preuzeli odgovornost prihvatajući da na državom nivou na čelu ministarstva odbrane bude naš kadar. U tome smislu napravljeni su znatni pomaci. Ako i zanemarimo sad to da se u Predsjedništvu BiH godinu dana vodila borba oko usvajanja Programa reformi, ne možemo zanemariti napore koje učinio ministar Podžić u ispunjavanju obaveza iz Programa reformi i pored svih podmetanja i otežavajućih okolnosti sa kojima se susreće. Zbog toga smo kao stranka žrtvovali puno, međutim ako kroz koju godinu postanemo članica NATO-a, to će značiti da je vrijedilo i da nismo uzalud trpili orkestrirane napade zbog naših odluka koje su donošene prije svega u interesu države”, naglasio je Komšić.