Književna nagrada

Suzana Matvejević: I Predrag bi volio da mu se ime pamti kroz književnu nagradu

211009_matvejevic

Do 1. septembra, koliko je trajao konkurs, prijavljene je 23 zbirke poezije, 20 romana, 19 knjiga kraće proze i priča, te šest znanstvenih knjiga eseja

Nova književna nagrada «Predrag Matvejević» pokrenuta u čast velikom književniku i intelektualcu trebala je po prvi put biti uručena u četvrtak, 7.oktobra na dan njegova rođenja.

Književnu nagradu “Predrag Matvejević” osnovali su Portal Radio Gornji grad, Matvejevićeva kći Suzana Matvejević i Manjinsko društvo pisaca u Hrvatskoj.

Do 1. septembra, koliko je trajao konkurs, prijavljene je 23 zbirke poezije, 20 romana, 19 knjiga kraće proze i priča, te šest znanstvenih knjiga eseja.

Dvije su knjige prevedene: jedna s makedonskog na srpski, druga sa slovenskog na hrvatski, a ostale pokrivaju regiju od Zagreba do Podgorice, od Sarajeva do Beograda..A od iduće godine postoji mogućnost prevođenja i s albanskog jezika.

Ovogodišnja stručna komisija u sastavu: Suzana Matvejević, Darija Žilić i Nera Karolina Barbarić ugodno je iznenađena odazivom ali su također i zatečeni brojem prijavljenih knjiga. Tako da kako bi mogli posvetiti dovoljno pažnje svim sudionicima i odabrati najbolje, organizatori i žiri nagrade odlučili su stoga odgoditi dodjelu do 7. novembra.

Uži izbor bit će objavljen sredinom oktobra na web stranicama Radija Gornji grad i Facebook stranici Suzane Matvejević.

Povodom pokretanja ove nagrade Suzana Matvejević u izjavi Feni ističe da se sve češće javljaju glasovi ljudi koji su cijenili Predraga Matvejevića i kojima nedostaje baš njegova figura u bh. kulturnom prostoru, Hrvatskoj i u cijeloj regiji.

– Mnogi od njegovih poklonika željeli bi mu na neki način odati počast koja je dosad izostala. Tako je Manjisko društvo pisaca, odnosno Darija Žilić i Marijan Grakalić, predložilo da se raspiše natječaj za književnu nagradu koja bi nosila njegovo ime; ja sam je, kao njegova kći i nasljednica autorskih prava, objeručke prigrlila i odlučila sudjelovati u pothvatu. Svi vjerujemo da bi i on sam najviše volio da mu se ime pamti na taj način: pomažući piscima i umjetnicima, kao i za života..

Razmatrajući propozicije nagrade, smatrali smo primjerenim da se ona dodjeljuje za književno djelo bez obzira na žanr – eseje, pripovjetke, poeziju, romane ili hibridne forme – koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražava vrijednosti uključivosti, otvorenog društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag zastupao-kazala je Suzana Matvejević

Matvejević također ističe da kad je riječ o nagradi da je ovogodišnji prvi konkurs za nagradu Predrag Matvejević raspisan u julu a došlo je 68 knjiga pa je bilo teško sve obraditi do 7. oktobra, te će u narednim godinama rok za predaju djela biti krajem maja ili juna.

Uz ovu prvu nagradu će biti dodijeljena i jedna iznimna nagrada izvan konkurencije, za životno (i književno) djelo. I ona će biti objelodanjena uz nagradu u konkurenciji.

Suzana Matvejević također je istakla da je u toku osnivanje zaklade kako bi se cijelom događaju dali pravni okviri i kako bi sve to mogli trajati i razvijati se.

Nagrada «Predrag Matvejevć» bi se dodjeljivala svakog 7. oktobra za knjige izdate u posljednje tri godine na području “regije” (odnosno bivše Jugoslavije), izvorno pisane na hrvatskom, srpskom, crnogorskom ili bosanskom književnom jeziku.

-Time se ne bi izražavao nikakav politički unitarizam, već činjenica da je ovo kulturno i književno područje i dalje upućeno jedno na drugo kao prirodno tržište, iz jezičnih i kulturnih razloga. Ujedinjeni u različitosti, poput Evrope, sličnosti su ipak opstojale, iako su različitosti politički prevagnule. To se još očituje u stvaralaštvu, gdje do izražaja dolaze univerzalne ljudske i umjetničke vrijednosti, a ne samo partikularizmi – podvukla je Matvejević.

Dobitnica ili dobitnik, dobit će i skulpturu koju je posebno za ovu priliku osmislio i izveo beogradski kipar Mrđan Bajić.

Žiri će se sastojati od četiri do pet stručnih članova/članica iz profesije uz sudjelovanje Suzane Matvejević, koja je i sama studirala i predavala književnost na pariškoj Sorbonni, a kasnije se, kao prevoditeljica u Haagu i načelnica hrvatskog prevoditeljskog odjela u Evropskom odboru regija u Bruxellesu, nastavila baviti književnošću kroz književne prijevode, tribine, spisateljske radionice i druge manifestacije.

Među ostalim, žiri će nastojati da budu ravnopravno zastupljene i književnice i književnici, iz raznih navedenih područja, prema zaprimljenim prijavama nakladnika ili pisaca.

Predrag Matvejević (7. oktobar 1932. – 2. februar 2017.) bio je humanist i intelektualac širokog spektra, kozmopolit, profesor francuske književnosti i kulturolog.